Výpočet mateřské dovolená při více zaměstnáních

Dobrý den,

chci se prosím zeptat na výpočet mateřské dovolené, když v současné době pracuji na pracovní smlouvu a zároveň učím na dohodu o provedení práce.

Aby toho nebylo málo, mám živnostenský list a podnikám jako vedlejší činnost.

Z čeho se bude počítat mateřská?

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Pavla U., 27.12.2020 17:26

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.12.2020 10:56 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), vám může vznikat u takového zaměstnání nebo podnikání, ze kterého jste účastníkem nemocenského pojištění.

V hlavním pracovním poměru za vás zaměstnavatel odvádí sociální a zdravotní pojištění. Součástí sociálního pojištění, zaplaceného zaměstnavatelem, je i nemocenské pojištění.

Pokud splňujete příslušné podmínky (minimální účast na nemocenském pojištění v délce 270 daní, atd.), tak by vám zde měl vznikat nárok na mateřskou.

Při práci na dohodu o provedení práce (DPP), za vás zaměstnavatel odvede sociální a zdravotní pojištění jen v těch měsících, kdy je váš hrubý měsíční příjem vyšší než 10 000 Kč (tj., minimálně 10 001 Kč).

Tím by vám i u DPP, mohla vznikat účast na nemocenském pojištění. Pouze ale v těch měsících, kdy je dosaženo tohoto minimálního příjmu.

Pokud byste u DPP měla dostatečně dlouhou dobu nemocenského pojištění – tj. opět alespoň 270 dní za poslední dva roky, pak by vám mohl vznikat nárok na mateřskou, i na základě této smlouvu o DPP.

Obdobné je to i u podnikání. Jako OSVČ (byť je to jen vedlejší činnost), máte možnost si platit nemocenské pojištění. Pokud si toto nemocenské pojištění platíte, pak by vám mohl vznikat nárok na PPM i na základě tohoto podnikání. A opět, musí být splněny příslušné podmínky.

Pro každé zaměstnání nebo podnikání, se podmínky pro nárok na PPM posuzují samostatně. Viz paragraf 32, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

Pokud by byly příslušné podmínky splněny ve více zaměstnáních, nebo i v podnikání, pak se pro každou z těchto činností, spočítá vyměřovací základ samostatně. A mateřská, kterou byste pak dostávala, by se vypočítala na základě součtu těchto vyměřovacích základů.

Pokud by tedy byly splněny podmínky ve více zaměstnáních, pak byste sice mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) dostávala jenom jednou, ale byla by vyšší (zohlednil by se příjem ze všech činností, kde jsou splněny podmínky pro PPM).  Viz zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.), paragraf 20:

§ 20

(1) Vznikne-li v případě souběhu více pojištění u pojištěnce, který splňuje podmínky nároku na výplatu téže dávky, s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, z více pojištění (§ 14 odst. 2 věta druhá), nárok na výplatu této dávky 

a) od stejného dne, stanoví se nejprve denní vyměřovací základ z každé pojištěné činnosti, z níž pojištěnec uplatnil nárok na výplatu dávky, podle § 18 a 19 a za denní vyměřovací základ pro stanovení dávky se považuje úhrn těchto denních vyměřovacích základů,

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,