Nárok na ošetřovné zpětně za květen

Dobrý den,

je možné zažádat zpětně o ošetřovné 12 letého syna, o kterého se stará otec, který s ohledem na tuto situaci pracoval z domova, tzv. home office?

Má tedy nárok na ošetřovné za celý květen? A nyní, když syn opět chodí od 9. 6. 2020 na 3 dny v týdnu do školy, má smysl žádat o ošetřovné na zbývající 2 dny v týdnu v červnu?

Dotaz poslal/a: Martina D., 09.06.2020 16:41

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.06.2020 10:43 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě, že zaměstnanec pracuje v režimu tzv. „home office“, pak mu nevzniká nárok na ošetřovné. Ošetřovné spadá pod nemocenské dávky. Má tedy sloužit jako náhrada mzdy za dobu, kdy zaměstnanec nemohl vykonávat zaměstnání. Ošetřovné pak slouží, jako kompenzace během doby, kdy zaměstnance nedostával mzdu (plat) z důvodu péče o dítě (nebo jinou osobu).

V době, kdy zaměstnanec (otec dítěte) vykonává práci, za kterou mu náleží plat, pak nemůže mít současně nárok na ošetřovné.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 16:

§ 16 Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou

a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

b) mu náleží podle zvláštních právních předpisů ze zaměstnání, z něhož tyto dávky náleží, nadále započitatelný příjem s výjimkou služebního příspěvku na bydlení poskytovaného podle zákona o vojácích z povolání

Pokud tedy otec dítěte vykonával zaměstnání, byť v režimu home-office, a za květen mu náleží výplata ze zaměstnání, pak není možné za stejnou dobu nárokovat i ošetřovné. Na ošetřovné by mohl být nárok jen v době (případně za konkrétní dny), kdy by zaměstnanec nepracoval.

Případně je možná i situace, kdy zaměstnanec v daném zaměstnání nepracuje (z důvodu péče o dítě) a nemá tedy nárok na výplatu za danou dobu. Během této doby má nárok na ošetřovné, ale současně má možnost vykonávat nějaké jiné zaměstnání (například nějakou krátkodobou brigádu).

Může se typicky jednat o situaci, kdy někdo pečuje o dítě, takže nemůže vykonávat regulérní zaměstnání, ale současně může třeba pro jiného zaměstnavatele vykonávat nějakou dohodu o provedení práce (DPP) nebo něco jiného, co zvládne z domu při péči o dítě. Není ale možné dostávat plný plat ze zaměstnání a k tomu ještě ošetřovné.

K druhé části dotazu – ano je případně možné čerpat ošetřovné jen za některé dny v měsíci. Vzhledem k tomu, že na ošetřovné je nárok za kalendářní dny, tak pokud by dítě v červnu strávilo ve škole např. 6 dní (tři týdny po dvou dnech), pak by mohl být nárok na ošetřovné za zbylých 24 dní. Viz ale předchozí část odpovědi – pouze za předpokladu, že během této doby není vykonáváno zaměstnání (na jehož základě vzniká nárok na ošetřovné).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,