OČR při zaměstnaní v souběhu s rodičovským příspěvkem

Dobrý den,

Manželka je na RD s mladším synem, který bude mít v lednu 2020, 3 roky. A pobírá na něj rodičovský příspěvek, který bude pobírat ještě asi 11 měsíců.

Dítě chodí již do školky a manželka v lednu nastupuje zpět do původního zaměstnání. Máme ještě syna ve věku 5 let, který také chodí do školky, ale na něj již nikdo žádné peníze nepobírá.

Můj dotaz zní, jaké máme možnosti, když ten mladší syn onemocní? Jestli si manželka může vzít OČR, když na něj zároveň pobírá RP?

A pokud ne, jak to bude řešit její zaměstnavatel, jestli jí musí dát neplacené volno? A co když onemocní to starší dítě, na které nic nepobírá? Anebo můžu si vzít na to mladší nebo starší dítě OČR já?

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Petr Z., 08.12.2020 19:17

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 10.12.2020 16:53 napsal/a:
 

Dobrý den,

Souběh ošetřovného na dítě (OČR) a rodičovského příspěvku, je možný jenom ve dvou případech. První z nich je situace, kdy vaše žena nastoupí zpět do zaměstnání. Pak bude mít možnost vzít si na dítě ošetřovné (OČR) i přes to, že na něj dále bude čerpat rodičovský příspěvek.

Pro vás to už ale neplatí. Po dobu, kdy bude na dítě ještě vyplácen rodičovský příspěvek, si vy na něj brát ošetřovné nemůžete (a ani nikdo jiný, kromě vaší ženy).

Druhým případem, kdy je případně nárok na ošetřovné, během doby, kdy je na dítě vyplácen RP, je situace, kdy by vaše žena (nebo jiná osoba, která o dítě pečuje a čerpá RP), onemocněla, tak že by se nebyla o dítě schopná postarat. Nebo pokud by vaše žena například byla v porodnici, apod.

Viz paragraf 39, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

Takže pokud nejmladší dítě onemocní, pak na něj může čerpat ošetřovné (OČR), pouze vaše manželka, a to pouze v době, kdy již bude zase v zaměstnání. Po dobu, kdy je doma na rodičovské dovolené, na nejmladší dítě nemůže mít ošetřovné ani ona.

U staršího dítěte je situace jiná. Tam máte možnost případně čerpat ošetřovné (OČR) oba dva.

Pokud tedy starší dítě onemocní, můžete s ním zůstat doma na OČR jak vy, tak případně i vaše manželka (v době, kdy již bude zpět v zaměstnání). V jednu chvíli ale jenom jeden z vás. Standardní doba ošetřovného je 9 dní.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,