Nárok na ošetřovné na druhé dítě

Dobrý den,

manželka je s ročním dítětem na RD, starší chodí do první třídy, můžu vzít na toho staršího, ošetřovné?

Nikde se mi pořádně nepovedlo dohledat, jestli na ošetřovné budu mít nárok.

Dotaz poslal/a: Honza, 19.10.2020 10:57

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.10.2020 19:01 napsal/a:
 

Dobrý den,

U ošetřovného je nutné rozlišovat, zda se jedná o standardní ošetřovné pro zaměstnance (dávka nemocenského pojištění), nebo zda se jedná o „ošetřovné“ pro OSVČ (speciální dotace od Ministerstva průmyslu a obchodu). I když se oboje jmenuje stejně, a má podobný účel, podmínky se liší.

U běžného ošetřovného, což je dávka spadající pod nemocenské dávky (hrazené na základě nemocenského pojištění zaměstnanců), je omezení ve vztahu k rodičovskému příspěvku pouze v tom, že na dítě, na které je čerpán rodičovské příspěvek (nebo mateřská), není možné čerpat ošetřovné.

Viz paragraf 39, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

Tj. na mladší dítě (na které manželka dostává rodičovský příspěvek), nemůžete čerpat ošetřovné.

Nárok by byl jen v případě, že by manželka onemocněla, byla v porodnici nebo v podobných případech, kdy by se žena nemohla starat dítě.

Možnost čerpat ošetřovné na starší dítě (které již chodí do školy), ale není omezena. Tj. na starší dítě máme možnost čerpat ošetřovné (podle zákona o nemocenském pojištění) až do jeho 10 roků.

Něco jiného by ale byla situace, kdy byste podnikal jako OSVČ a chtěl na starší dítě čerpat dotaci „ošetřovné“.

U tohoto „ošetřovného“ je omezení, že pokud je rodina příjemcem rodičovského příspěvku nebo peněžité pomoci v mateřství, tak není nárok na „ošetřovné“ (dotaci od MPO).

Resp. tak tomu bylo během jarních měsíců, kdy byla tato dotace. Nyní by se mělo obnovit vyplácení této dotace a předpokládám, že podmínky budou stejné.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,