Budeme mít nárok na porodné na druhé dítě?

Dobrý den,

Čekáme narození druhého miminka letos na konci prosince. Prvnímu je už 6 a půl roku.

Chci se zeptat, zda budeme mít nárok na porodné, pokud manželova mzda činí průměrně 15.500 Kč. Já jsem už dva měsíce na neschopence, a budu až do porodu? Nemocenská je cca 12 – 13 000 Kč?

Pokud ano, kam si mám zajít požádat o porodné, a co k tomu budu potřebovat? U prvního dítěte jsme o porodné nežádali, tak vůbec nevím, jak to funguje.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Vladimíra B., 09.10.2021 19:01

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.10.2021 18:50 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na porodné je v případě, že průměrný čistý měsíční příjem rodiny, v rozhodném období (předchozí kalendářní čtvrtletí) nepřekračuje 2,7 násobek životního minima.

Pokud se vám má druhé dítě narodit v prosinci 2021, pak je rozhodným obdobím 3 čtvrtletí roku – tj. měsíce červenec až září.

Životní minimum pro dvě dospělé osoby (vy + manžel) a jedno dítě (6,5 roku), je aktuálně 9 170 Kč. Nárok na porodné je tedy v případě, že průměrný měsíční příjem rodiny, nepřekročí 24 759 Kč.

Do průměrného příjmu, se započítávají příjmy otce + matky dítěte. Jedná se o čisté příjmy typu – čistá mzda za zaměstnání, nemocenské dávky, peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), podpora v nezaměstnanosti, rodičovský příspěvek, a jiné příjmy.

Pokud by váš průměrný měsíční příjem byl zmíněných 27 500 – 28 500 Kč, pak byste na porodné nárok neměli.

Pokud by vám do rozhodného období spadaly jiné (nižší) příjmy, a nárok na porodné by vám vznikal, pak se můžete obrátit na Úřad práce.

Porodné se vyřizuje na Úřadu práce, po narození dítěte (řešíte zde i rodičovský příspěvek).

Pro vyřízení porodného, budete potřebovat rodný list dítěte, osobní doklady všech osob (občanský průkaz vás + manžela). A dále pak potvrzení o příjmu ze zaměstnání – viz formulář Doklad o výši čtvrtletního příjmu.

Formulář s žádostí o porodné, je možné najít přímo na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde. Na případné vyřízení žádosti o porodné, je čas až do jednoho roku, od narození dítěte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,