Nezaměstnaná těhotná – je možnost získat nárok na mateřskou?

Dobrý den, asi týden po konci v zaměstnání jsem otěhotněla, byla jsem v tu dobu registrovaná na ÚP. Jako těhotnou mě dosud nikdo nezaměstnal, nyní jsem již v 5. měsíci.

Je možnost získat nárok na mateřskou, pokud bych si odteď hradila zdravotní pojištění sama?

Obávám se totiž, že zaměstnání již nezískám a bohužel nemáme ve svém okolí žádnou firmu, co by mě zaměstnala aspoň “na oko”.

Děkuji a přeji krásný den.

Dotaz poslal/a: Lucie, 14.05.2023 19:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.05.2023 9:44 napsal/a:

Dobrý den,

Nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), nijak nesouvisí s placením zdravotního pojištění.

Pokud jste nyní vedená na Úřadu práce jako nezaměstná, pak za vás zdravotní pojištění platí stát. Pro nárok na mateřskou (PPM), to ale nehraje žádnou roli.

Pro nárok na mateřskou, je podstatná účast na nemocenském pojištění. Nemocenské pojištění, platí za své zaměstnance zaměstnavatel. Podnikatelé (OSVČ) si mohou nemocenské pojištění platit sami (dobrovolná platba).

Úřad práce, za vás nemocenské pojištění neplatí (aktuálně tedy nemáte nárok ani na placenou neschopenku, ani na mateřskou).

Nemocenské pojištění, si nemůžete platit sama. To je možné jen u podnikatelů (dobrovolné nemocenské pojištění pro OSVČ je aktuálně 168 Kč měsíčně). Ale to pro vás nemá žádný význam.

Pokud byste si chtěla začít platit nemocenské pojištění jako OSVČ, pak by to znamenalo zahájení podnikání a placení i minimálního sociálního a zdravotního pojištění.

Navíc pro OSVČ je podmínkou placení nemocenského pojištění, alespoň 180 dní v posledním roce před začátkem PPM. Tj. vzhledem k pátému měsíci těhotenství, by vám nepomohla ani tato varianta (nehledě na to, že „mateřská“ pro OSVČ vychází velmi nízká – cca 5500 Kč měsíčně).

Jedinou možností, jak mít nárok na mateřskou, je nástup do zaměstnání ještě v době před porodem, kde by vám vznikala účast na nemocenském pojištění.

Kromě toho by musely být splněny i všechny ostatní podmínky – především doba účasti na nemocenském pojištění, alespoň 270 dní za poslední 2 roky.

Pokud jste nyní nezaměstnaná a do porodu vás už nikdo nezaměstná, pak na mateřskou (PPM) zřejmě nebudete mít nárok.

Po narození dítěte (ihned po porodu), ale máte určitě nárok na rodičovský příspěvek. Rodičovský příspěvek je aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě (u dvojčat je to 450 000 Kč). Bez předchozího zaměstnání, si můžete zvolit měsíční částku až do 13 000 Kč měsíčně (u dvojčat až do 19 500 Kč).

U rodičovského příspěvku se plánuje i zvýšení o 50 000 Kč (zřejmě od začátku roku 2024).

Na rodičovský příspěvek máte nárok už jen díky tomu, že budete pečovat o nejmladší dítě v rodině (není podmínkou předchozí zaměstnání nebo placení nějakého pojištění).

Kromě rodičovského příspěvku, můžete mít po porodu nárok i na porodné (nárok je při příjmu do 2,7 násobku životního minima). Nebo na přídavky na dítě (nárok je při příjmu do 3,4 násobku životního minima).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď