Jak okamžitě ukončit pracovní poměr, bez výpovědní lhůty?

Dobrý den,

chtěla bych poradit, ohledně ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnance, abych mohla skončit okamžitě, bez čekání.

V zaměstnání pracuji teprve 5 měsíců, jako dělnice ve fabrice. Chtěla bych ale okamžitě odejít ze zaměstnání z důvodu, že se mi naskytla možnost lepší práce jinde.

Ráda bych věděla, jak to můžu udělat – ukončit pracovní poměr ihned, bez čekání na nějakou výpovědní lhůtu.

Mám v zaměstnání pracovní poměr na dobu určitou, ale ten mi končí až za cca půl roku, a já bych potřebovala skončit ihned.

Také by mě zajímalo, jestli budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, kdybych do nového zaměstnávání nastoupila o měsíc déle. A zda mám nárok i na nějakou dovolenou (zatím jsem za celých 5 měsíců nic neměla).

Poraďte mi prosím, jak to mám udělat? Je to moje první zaměstnání a ještě nikdy jsem nedávala výpověď, nebo něco jiného, a nevím co případně můžu/nemůžu?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana S., 07.10.2021 23:51

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.10.2021 16:14 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pro vaši situaci, připouští zákoník práce, v zásadě pouze dva způsoby, jak je možné ukončit pracovní poměr:

1) Ukončení pracovního poměru dohodou

2) Ukončení pracovního poměru výpovědí, ze strany zaměstnance

Pro vás by asi bylo nejlepší, pokusit se ukončit pracovní poměr dohodou. U dohody, se můžete se zaměstnavatelem domluvit na libovolném datu, ke kterému by pracovní poměr skončil. Může to být klidně dnes, zítra, za týden, za měsíc ….

Je to ale o dohodě – zaměstnavatel s navrženým termínem ukončení pracovního poměru nemusí souhlasit. Je to na jeho rozhodnutí. Pokud by nesouhlasil, pak to může být jedině výpověď.

Zkuste se tedy obrátit na svého přímého nadřízeného s tím, že byste chtěla ukončit pracovní poměr dohodou, a k jakému datu by to bylo případně možné. Nebo mu můžete rovnou předat návrh na ukončení pracovního poměru dohodou, s nějakým konkrétním datem – nějaký vzor určitě najedete na internetu.

Při ukončení pracovního poměru dohodou je ale nutný souhlas zaměstnavatele – nestačí tedy předat jen návrh dohody, ale zaměstnavatel vám dohodu musí podepsat.

Druhou možností, je ukončení pracovního poměru výpovědí. Tu byste měla opět zaměstnavateli předat písemně – osobně či doporučeně poštou. Na rozdíl od dohody, u výpovědi nepotřebujete souhlas zaměstnavatele. Stačí ji prokazatelně předat.

U výpovědi, je ale výpovědní doba. Pokud byste dala výpověď například ještě dnes (začátek října 2021), pak vám výpovědní doba začne až od začátku listopadu (od prvního dne následujícího kalendářního měsíce), a trvala by tedy do konce roku 2021.

Jiné možnosti nejsou. Můžete pochopitelně přestat chodit do práce, pak budete mít neomluvené absence, na základě čehož vám pak může dát zaměstnavatel okamžitou výpověď.

V takovém případě, má ale zaměstnavatel i možnost, vymáhat po vás případnou škodu, kterou byste mu takovým jednáním způsobila, takže vám to příliš nedoporučuji.

V dotazu, na jednu stranu píšete, že chcete kvůli nové práci skončit ihned, ale pak se ptáte na podporu s tím, že do nové práce půjdete až za měsíc?

Myslím, že nejlepší bude, se se svým zaměstnavatelem domluvit na dohodě a nějakém termínu.

Pokud by zaměstnavatel nesouhlasil s okamžitým ukončením pracovního poměru, pak si domluvte termín za měsíc. To je kompromis mezi výpovědní dobou 2 měsíce a okamžitým ukončením pracovního poměru. To by snad mohl zaměstnavatel akceptovat.

Co se týká podpory v nezaměstnanosti – pokud je toto vaše první zaměstnání, a pracujete v něm pouze 5 měsíců, pak na podporu v nezaměstnanosti, zřejmě nebudete mít nárok.

Podmínkou, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je minimální doba účasti na důchodovém pojištění, 12 měsíců za poslední dva roky.

Jako účast na důchodovém pojištění, se vám počítá odpracovaná doba v zaměstnání (5 měsíců).

Případně by se vám mohla započítat i nějaká předchozí brigáda na DPP/DPČ (ale ne každá, jen ta, kde bylo placeno sociální pojištění). Nebo nějaká náhradní doba důchodového pojištění – např. rodičovská apod. Pokud nic podobného v posledních 2 letech nemáte (brigáda/náhradní doba), tak podporu nyní nedostanete.

Na dovolenou máte nárok – můžete si ji (po dohodě se zaměstnavatelem), vyčerpat před koncem zaměstnání. Pokud by nebyla vyčerpána, pak by vám ji měl zaměstnavatel proplatit na konci pracovního poměru.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,