Pracovní smlouva na dobu určitou a dlouhodobá neschopenka

Dobrý den chtěla bych se u vás poradit.

Už delší dobu marodím a pracovní smlouvu mám na dobu určitou do konce srpna. Marodit ale budu déle. Jaké mám nároky ze strany zaměstnavatele?

Musím se hlásit na pracovní úřad nebo mě po dobu neschopnosti propustit nemůžou? Nevím, na co mám nárok nebo kam se hlásit?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jitka Z., 25.08.2023 13:01
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.08.2023 18:26 napsal/a:

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, vám sice zaměstnavatel nemůže dát výpověď (kromě několika málo výjimek), ale ukončení pracovního poměru na dobu určitou je něco jiného.

Ukončení smlouvy na dobu určitou, není výpověď. Pracovní poměr sjednaný na určitou dobu, končí po uplynutí této doby (nebo k datu, které bylo domluveno). Neschopenka zde nehraje roli.

Pokud se v zaměstnání nedomluvíte na prodloužení smlouvy (což je vzhledem k dlouhodobé neschopence asi nepravděpodobné), tak vám zaměstnání skončí během neschopenky.

Ukončení zaměstnání, pro vás ale neznamená žádnou bezprostřední změnu. Vaše pracovní neschopnost (neschopenka), bude pokračovat dále, dokud ji neukončí váš lékař.

Na nemocenskou, máte nárok i po skončení zaměstnání -  nárok může být až 380 dní od začátku neschopenky.

Následně je možné případně požádat i o prodloužení (prodlužuje se o 3 měsíce, prodloužení je možné i opakovaně, cellově až o 350 dní, na prodloužení ale není „nárok“ – rozhoduje posouzení zdravotního stavu a další faktory).

Během pracovní neschopnosti, kdy máte nárok na nemocenské dávky, za vás platí zdravotní pojištění stát. Současně se tato doba, započítává i jako náhradní doba důchodového pojištění (tj. započítá se do „odpracovaných“ roků pro nárok na důchod).

Chodit na Úřad práce, nyní nemá smysl. Dokud vám neskončí neschopenka, tak vás na úřadu nemohou přijmout do evidence uchazečů o zaměstnání, a zatím by ani nebyl nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na Úřad práce, byste měla jít do 3 pracovních dní, po skončení neschopenky. Pak byste měla mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Jakmile dojde k ukončení pracovní smlouvy na dobu určitou, tak by vám měl zaměstnavatel vystavit zápočtový list, a případně i potvrzení o průměrném výdělku (které můžete potřebovat pro úřad práce).

Pokud jste měla v zaměstnání nějakou nevyčerpanou dovolenou, pak by vám ji měl zaměstnavatel proplatit. Při ukončení pracovního poměru na dobu určitou, není nárok na odstupné.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď