Výpověď – pracovní poměr na dobu určitou

Dobrý den, známý pracoval na HPP smlouva na dobu určitou 1 rok.

Před vypršením této doby nová smlouva na dobu určitou, ale pouze na 1 měsíc (do 31.3.)

Dne 12. 3. mu bylo oznámeno, že už do práce chodit nemá, do konce měsíce má volno dovolenou a k poslednímu dni v březnu konec pracovní smlouvy.

Dotaz: mají na takové jednání právo? Jak se můžeme bránit.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jiřina, 14.03.2024 13:20
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.03.2024 9:43 napsal/a:

Dobrý den,

Pracovní poměr na dobu určitou, se uzavírá sjednáním dohody mezi zaměstnavatelem (firma) a zaměstnancem (váš známý). Záleží tedy na tom, co si mezi sebou domluvili – jedná se o dohodu a předpokládá se dobrovolný souhlas obou stran.

Zákoník práce u pracovního poměru na dobu určitou, stanovuje pouze několik omezení (viz paragraf 39). Smlouva na dobu určitou, může být maximálně na 3 roky. Minimální doba stanovena není (tedy druhá smlouva u vašeho známého na 1 měsíc, je v pořádku).

Zákoník práce dále omezuje možnost opakovaného uzavírání dalších smluv na dobu určitou – maximálně mohou být jenom tři (a je jedno, jestli je to opakování 3x stejné smlouvy, nebo jestli se jedná jenom o prodloužení původní smlouvy).

Výjimkou je situace, kdy je mezi smlouvami na dobu určitou pauza alespoň 3 roky (pak se to počítá znovu).

Pokud je smlouva na dobu určitou sjednána na 3 roky, nebo se jedná o 3 postupné smlouvy, pak už další prodloužení/opakování není možné – resp. další prodloužení/opakování by znamenalo automatické předvedení na pracovní poměr na dobu neurčitou.

Když je podepsána smlouva na dobu určitou, tak je přímo v této smlouvě dojednáno, kdy bude končit.

Je to buď k nějakému konkrétnímu datu (například 31. 3. 2024). Nebo po uplynutí nějaké konkrétní doby (například jeden měsíc od podpisu smlouvy).

Při pracovním poměru na dobu určitou tedy v drtivé většině případů zaměstnanec nedostává výpověď, ale smlouva končí podle toho, jak to bylo dojednáno

Výpověď je možná i u smlouvy na dobu určitou. Například pokud by zaměstnanec/zaměstnavatel chtěli ukončit smlouvu ještě před uplynutím dohodnuté doby. V takovém případě platí běžné podmínky pro výpověď, které stanoví zákoník práce.

O termínu dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Ten má právo nařídit čerpání dovolené – je zde ale omezení, že čerpání dovolené musí být písemně oznámeno alespoň 14 dní předem.

Viz paragraf 217, zákoník práce:

§ 217 Čerpání dovolené

(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.

To, že zaměstnavatel nařídil vybrat si dovolenou před skončením pracovního poměru, tedy může být v pořádku, pokud to bylo oznámeno alespoň 14 dní předem, nebo pokud se zaměstnavatel a zaměstnanec dohodli na kratší době.

Pokud by ale zaměstnavatel nařídil čerpání dovolené „ihned“, bez předchozího oznámení, a bez předchozího souhlasu zaměstnance, tak by to odporovalo zákoníku práce.

Je ale otázka, jestli zaměstnavatel nařídil dovolenou, nebo jestli vašemu známému dal jenom volno – zaměstnavatel může nechat zaměstnance doma (překážky na straně zaměstnavatele), kdy je nárok na 100% mzdy, ale nejedná se o dovolenou v pravém slova smyslu.

Co se týká vašeho dotazu. Na prodloužení smlouvy na dobu určitou není žádný zákonný nárok. Váš známý měl sjednánu smlouvu do 31. 3. 2024 a tato smlouva k tomuto datu končí. Nejedná se o výpověď.

Nařízená dovolená (resp. překážky u zaměstnavatele), také mohou byt v pořádku – váš známý má nárok na 100% mzdy (průměrného výdělku).

Z vašeho dotazu tedy nevyplývá žádné pochybené na straně zaměstnavatele (s výjimkou toho oznámení dovolené – ale tam není jasné, jestli je to opravdu dovolená a jakou to proběhlo formou). Pokud zde nejsou nějaké další okolnosti (které neznám), tak se není moc proti čemu bránit.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Práce na dobu určitou:

Pracovní smlouva na dobu určitou a dlouhodobá neschopenka

-

Dobrý den chtěla bych se u vás poradit. Už delší dobu marodím a pracovní smlouvu mám na dobu určitou do konce srpna. Marodit ale budu déle. Jaké mám nároky ze strany zaměstnavatele? Musím se hlásit na pracovní úřad nebo mě po dobu neschopnosti propustit nemůžou? Nevím, na co mám nárok nebo kam se hlásit? Děkuji

Zobrazit odpověď

Převedení dovolené do dalšího roku – musím vybrat celou dovolenou letos?

-

Mám uzavřenu pracovní smlouvu na dobu určitou od 1. 5. 2023 do 1. 5. 2024, zaměstnavatel požaduje vyčerpání celé dovolené do konce roku 2023. Má na to právo? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Nárok na odstupné při výpovědi dohodou – smlouva na dobu určitou

-

Dobrý den, prosím o radu. Pracuji u společnosti již 10,5 roku. Nadřízený za mnou přišel, že z důvodu snižování nákladů se mnou již nepočítají. Ať počítám s výpovědí dohodou k 30. 4. 2022. Mám nárok na odstupné i v případě že smlouvu mám od roku 2011 a stále mě jí prodlužují o rok? Nyní mám […]

Zobrazit odpověď

Nárok na dávky v nezaměstnanosti v roce 2022 – smlouva na dobu určitou

-

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na dávky v nezaměstnanosti, pokud bych nepodepsala další prodloužení smlouvy na dobu určitou, nebo pokud by mi ji naopak nechtěli prodloužit oni. Ve firmě pracuji cca od poloviny roku 2020. Nejdříve jsem měla smlouvu jen na půl roku. Loni v lednu jsme podepsali prodloužení na jeden rok. […]

Zobrazit odpověď