Nárok na dávky v nezaměstnanosti v roce 2022 – smlouva na dobu určitou

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na dávky v nezaměstnanosti, pokud bych nepodepsala další prodloužení smlouvy na dobu určitou, nebo pokud by mi ji naopak nechtěli prodloužit oni.

Ve firmě pracuji cca od poloviny roku 2020. Nejdříve jsem měla smlouvu jen na půl roku. Loni v lednu jsme podepsali prodloužení na jeden rok. Tato smlouva by mi měla skončit na konci ledna 2022.

Jak to bude s podporou v nezaměstnanosti, pokud by se už smlouva dál neprodlužovala? Mám případně nárok na nějaké odstupné?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Patricie D., 30.12.2021 20:58
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.01.2022 15:40 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud byste na konci ledna 2022, ukončila pracovní poměr (vypršela by smlouva na dobu určitou), pak byste podle všeho měla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Podle toho co píšete, tak v současném zaměstnání pracujete cca 1,5 roku. Hlavní podmínkou nároku na podporu v nezaměstnanosti, je účast na důchodovém pojištění, v délce minimálně 12 měsíců za poslední dva roky. A tuto podmínku byste měla splňovat.

Na podporu v nezaměstnanosti, byste měla mít nárok na základě průměrného čistého výdělku v aktuálním zaměstnání. Pokud bude pracovní poměr ukončen na konci ledna 2022, pak je pro výpočet podpory rozhodující váš příjem ve 4 čtvrtletí roku 2021 (tj. měsíce říjen až prosinec 2021).

Výše podpory je 65% za první dva měsíce, 50% za druhé dva měsíce a 45% po zbytek doby. Na podporu můžete mít nárok 5 až 11 měsíců podle vašeho věku (do 50 roků je to 5 měsíců, nad 50 roků do 55 roků je to 8 měsíců a nad 55 roků je to 11 měsíců).

V případě pracovní smlouvy na dobu určitou, je jedno jestli o prodloužení nebudete stát vy nebo zaměstnavatel. Ani jeden z vás nemá žádnou povinnost smlouvu prodlužovat. V tomto případě se nejedná ani o výpověď, ani o ukončení pracovního poměru dohodou.

Smlouva na dobu určitou, je sjednána na konkrétní dobu (například na jeden rok) nebo do konkrétního data (například u vás by to mohlo být do 31. 1. 2022). A pokud se smluvní strany (vy a zaměstnavatel) nedohodnou jinak, pak smlouva skončí ke sjednanému datu nebo po uplynutí dohodnuté doby.

Není zde tedy ani důvod pro krácení podpory v nezaměstnanosti – pokud je pracovní poměr ukončen výpovědí ze strany zaměstnance, nebo dohodou bez uvedení vážného důvodu (paragraf 5, odstavec c, zákona o zaměstnanosti), pak je podpora v nezaměstnanosti po celou dobu jen 45%. To ale není váš případ, protože u smlouvy na dobu určitou, která končí uplynutím doby, se nejedná ani o výpověď, ani o dohodu.

Tj. po případném skončení smlouvy na dobu určitou (pokud se nedohodnete na prodloužení, což vůbec není vaše povinnost), byste měla do 3 pracovních dní zajít na Úřad práce, a měla byste zde mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Při ukončení pracovního poměru na dobu určitou, nevzniká nárok na odstupné. Na odstupné máte nárok jen v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele. Nebo i v případě dohody, pokud je to z nějakého z důvodů uvedených v paragrafu 52, zákoníku práce. Pak je nárok na odstupné ve výši jednoho až trojnásobku průměrného výdělku.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Odstupné:

Kolik bude podpora v nezaměstnanosti po dlouhodobé neschopence?

-

Dobrý den, Jsem čtrnáct měsíců práce neschopen, tedy od 1. 6. 2022 do 16. 8. 2023. Jak mi bude vypočítaná případná podpora v nezaměstnanosti, pokud bych dal výpověď pro ztrátu zdravotní způsobilosti pro vykonávanou práci?

Zobrazit odpověď

Výpověď ze zdravotních důvodů bez nároku na odstupné

-

Dobrý den, vzhledem k mému, stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu, jsem požádala mého zaměstnavatele o převedení na jinou pracovní pozici. Ten mě vyzval k návštěvě  závodní lékařky, která po zhlédnutí mé zdravotní dokumentace od odborných lékařů napsala lékařský posudek: „pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost“. Od zaměstnavatele jsem dostala výpověď s dvouměsíční lhůtou bez odstupného! Je to […]

Zobrazit odpověď

Nárok na odstupné při výpovědi dohodou – smlouva na dobu určitou

-

Dobrý den, prosím o radu. Pracuji u společnosti již 10,5 roku. Nadřízený za mnou přišel, že z důvodu snižování nákladů se mnou již nepočítají. Ať počítám s výpovědí dohodou k 30. 4. 2022. Mám nárok na odstupné i v případě že smlouvu mám od roku 2011 a stále mě jí prodlužují o rok? Nyní mám […]

Zobrazit odpověď

Podpora po RD – nová smlouva a zkušební doba

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně návratu do práce po rodičovské dovolené. Před porodem jsem měla smlouvu na dobu neurčitou na práci v kanceláři (asistentka nákupu). Mám se do práce vracet 6. 6. 2022 ale už nyní mi bylo řečeno, že pozice zanikla a není možné se vrátit na původní pozici. Byla mi nabídnuta práce skladníka, kde […]

Zobrazit odpověď