Výpověď ze zdravotních důvodů bez nároku na odstupné

Dobrý den,

vzhledem k mému, stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu, jsem požádala mého zaměstnavatele o převedení na jinou pracovní pozici.

Ten mě vyzval k návštěvě  závodní lékařky, která po zhlédnutí mé zdravotní dokumentace od odborných lékařů napsala lékařský posudek: „pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost“.

Od zaměstnavatele jsem dostala výpověď s dvouměsíční lhůtou bez odstupného!

Je to tak v pořádku, když jsem zde zaměstnaná 22 let?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Dagmar B., 17.07.2023 12:35
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.7.2023 18:27 napsal/a:

Dobrý den,

Při ukončení zaměstnání výpovědí (nebo i dohodou), může být nárok na odstupné v případech, které určuje zákoník práce (na odstupném se pochopitelně můžete domluvit se zaměstnavatelem i jinak, zde budu psát jen o zákonném nároku).

Důvody pro ukončení zaměstnání (výpověď či dohoda), při kterých je nárok na odstupné, jsou uvedeny v zákoníku práce – viz paragraf 67.

Jedná se především o organizační důvody a nadbytečnost zaměstnance (nebo situace, kdy se ruší firma, či její část). Pak je v závislosti na odpracované době nárok na odstupné ve výši 1 až 3 násobky průměrného měsíčního výdělku.

Něco jiného, je pak výpověď ze zdravotních důvodů.

Zde záleží na tom, jestli je výpověď dána kvůli nějakému pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání. Pokud je to takový případ (výpověď podle paragrafu 52, písmeno d)), pak je nárok na odstupné. A odstupné je dokonce ve výši 12 násobků průměrného měsíčního výdělku.

Pokud se ale jedná o jiné zdravotní důvody (výpověď podle paragrafu 52, písmeno e)), tedy o situaci, kdy zaměstnanec pozbyl schopnost vykonávat danou pracovní činnost, pak na odstupné nárok není vůbec.

Zákoník práce, ukládá zaměstnavateli povinnost, aby vám dal výpověď ve chvíli, kdy ze zdravotních důvodů nemůžete dále vykonávat danou práci. Pokud není možné převedení na jinou práci, pak není jiná možnost než výpověď. A na odstupné v takovém případě není nárok.

Je to specifický důvod výpovědi, kdy vám zaměstnavatel nedává výpověď, protože by se vás chtěl „zbavit“, ale protože nemá jinou možnost. A v takovém případě opravdu není nárok na odstupné (viz výše uvedený odkaz na zákoník práce).

Jiná situace by byla, pokud byste měla od lékaře posudek, že zhoršení zdravotního stavu, je důsledkem vaší práce (nemoc z povolání či pracovní úraz). Pak byste sice také dostala výpověď, ale byl by nárok na odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Po ukončení zaměstnání, můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, podle běžných podmínek. První dva měsíce je nárok na 65%, následně dva měsíce na 50% a zbytek doby na 45% z průměrného čistého měsíčního výdělku. Na podporu je nárok 5 až 11 měsíců (podle věku).

V závislosti na vašem zdravotním stavu (který ale neznám), můžete mít případně nárok i na „částečný“ invalidní důchod (invalidita I. nebo II. stupně).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Odstupné:

Kolik bude podpora v nezaměstnanosti po dlouhodobé neschopence?

-

Dobrý den, Jsem čtrnáct měsíců práce neschopen, tedy od 1. 6. 2022 do 16. 8. 2023. Jak mi bude vypočítaná případná podpora v nezaměstnanosti, pokud bych dal výpověď pro ztrátu zdravotní způsobilosti pro vykonávanou práci?

Zobrazit odpověď

Nárok na odstupné při výpovědi dohodou – smlouva na dobu určitou

-

Dobrý den, prosím o radu. Pracuji u společnosti již 10,5 roku. Nadřízený za mnou přišel, že z důvodu snižování nákladů se mnou již nepočítají. Ať počítám s výpovědí dohodou k 30. 4. 2022. Mám nárok na odstupné i v případě že smlouvu mám od roku 2011 a stále mě jí prodlužují o rok? Nyní mám […]

Zobrazit odpověď

Podpora po RD – nová smlouva a zkušební doba

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně návratu do práce po rodičovské dovolené. Před porodem jsem měla smlouvu na dobu neurčitou na práci v kanceláři (asistentka nákupu). Mám se do práce vracet 6. 6. 2022 ale už nyní mi bylo řečeno, že pozice zanikla a není možné se vrátit na původní pozici. Byla mi nabídnuta práce skladníka, kde […]

Zobrazit odpověď

Rozvázání pracovního poměru během pracovní neschopnosti

-

Dobrý den, jsem na nemocenské šest měsíců a zřejmě ještě budu nějaký měsíc. Zaměstnavatel si našel náhradu a se mnou chce rozvázat pracovní poměr dohodou. Odsouhlasila jsem mu, že skončím, ale ne dohodou. Jaký by měl být správný postup? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď