Mateřská dovolená po ukončení střední školy

Dobrý den.

Chci se zeptat, jestli mám nárok na mateřskou dovolenou, když mám termín porodu začátkem prosince 2021 a status studenta skončil 31. 8. 2021, po úspěšném ukončení studia na střední škole.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Kateřina N., 20.09.2021 9:07

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.09.2021 16:46 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na mateřskou dovolenou, můžete mít nárok, jen v tom případě, že jste nyní/budete před porodem zaměstnaná. Pokud jste po ukončení střední školy, nenastoupila do nějakého zaměstnání (nebo pokud ještě nenastoupíte), tak na mateřskou dovolenou nárok mít nemůžete.

Mateřská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, které vám v souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě, poskytuje zaměstnavatel. Týká se tedy pouze těch, kdo jsou v době porodu zaměstnáni.

Něco trochu jiného je pak „mateřská“ ve smyslu peněžitá pomoc v mateřství (PPM). To je dávka, kterou platí stát (ČSSZ) v souvislosti s porodem (28 týdnů na jedno dítě nebo 37 týdnů na dvojčata).

Na peněžitou pomoc v mateřství, ale také můžete mít nárok, jen v případě, že byste po skončení školy někde pracovala (nebo případně podnikala jako OSVČ).

U PPM, musí být splněny dvě podmínky. Tou první je to, že v době zahájení PPM (6 až 8 týdnů, před očekávaným termínem porodu), jste zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo že jste alespoň v ochranné lhůtě, od skončení posledního zaměstnání (poslední účasti na nemocenském pojištění).

Samotné studium na SŠ, vám účast na nemocenském pojištění nezakládá a neplyne z něj žádná ochranná doba.

Druhou podmínkou je pak to, že v době případného zahájení PPM, splňujete podmínku minimální doby účasti na nemocenském pojištění. A to minimálně 270 kalendářních dní, za poslední dva roky.

Jako účast na nemocenském pojištění, se vám počítá doba v nějakém zaměstnání (nemocenské platí zaměstnavatel).

Případně doba podnikání, jako OSVČ (OSVČ si případně platí nemocenské pojištění sami).

Nebo to může být i nějaká brigáda na dohodu o provedení práce (pouze ale, pokud je v daném měsíci příjem nad 10 000 Kč), nebo na dohodu o pracovní činnosti (pokud je sjednán příjem od 3500 Kč měsíčně).

Po úspěšném dokončení střední školy, se vám studium sice může započítat do zmíněné minimální doby účasti na NP. Stále ale není splněna podmínka, že byste byla účastníkem NP v době zahájení PPM, nebo že byste alespoň byla v ochranné době.

Pokud jste tedy po skončení studia na SŠ, nenastoupila do nějakého zaměstnání, nebo pokud do nějakého zaměstnání do porodu ještě nenastoupíte, pak vám nárok na PPM nevzniká.

V takovém případě, byste měla nárok, až na rodičovský příspěvek. Na ten máte nárok, i když nikde nepracujete/nepracovala jste.

Aktuálně je výše rodičovského příspěvku, částka 300 000 Kč. Pokud nemáte nárok na PPM (není možné stanovit vyměřovací základ), pak můžete dostávat částku do 10 000 Kč měsíčně.

Vyšší měsíční částku, byste mohla dostávat jen v případě, že by v žádosti o RP, byl doložen příjem otce dítěte, v dostatečné výši (tj. že by u něj bylo možné stanovit odpovídající vyměřovací základ).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,