PPM u druhého dítěte – rizikové těhotenství

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli budu mít nárok na PPM v případě, že jsem v zaměstnaneckém poměru a do září 2020, jsem byla na rodičovské dovolené (dceři byly 3 roky)?

Od 1. října 2020, jsem na nemocenské z důvodu rizikového těhotenství. Termín porodu mám v březnu. U dcery jsem nárok na PPM měla.

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Radka V., 09.01.2021 19:47

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.01.2021 14:39 napsal/a:
 

Dobrý den,

Vzhledem k tomu, že jste stále zaměstnaná (váš pracovní poměr neskončil ani během rodičovské dovolené), tak byste měla mít zcela určitě nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), i u druhého dítěte.

Tím, že váš pracovní poměr neskončil, tak splňujete všechny potřebné podmínky pro nárok na PPM.

To, že jste před porodem v pracovní neschopnosti (rizikové těhotenství), nehraje žádnou roli. Na nárok na PPM a její výpočet, to nemá žádný negativní vliv.

Vzhledem k tomu, že druhé dítě by se vám mělo narodit, ještě v době do 4 roků toho prvního, tak se u vás bude PPM vypočítávat na základě stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 3:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Výsledná PPM na druhé dítě, pak bude o něco málo vyšší, než u prvního dítěte. Bude se vycházet ze stejného vyměřovacího základu, ale aplikují se na něj aktuální redukční hranice.

Pokud máte vyšší hrubou mzdu, pak budete mít pravděpodobně i o něco málo vyšší PPM. U nižší hrubé mzdy, by to vycházelo +/- na stejno.

Nyní byste tedy měla být až do začátku PPM (6-8 týdnů před porodem) na rizikovém těhotenství, následně bude ukončeno. Vy si vyřídíte PPM a v práci zahájíte mateřskou dovolenou.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,