Jak dlouho musím být zaměstnána mezi podporami v nezaměstnanosti

Dobrý den, je mi letos 59 let. Chci se dotázat, jak dlouho musím být zaměstnána nebo OSVČ mezi podporami v nezaměstnanosti.

Byla jsem zaměstnána 38 let. Nyní jsem na podpoře a nevyčerpám celých 11 měsíců, protože budu mít zaměstnání.

V případě, že mě ve 3 měsíční zkušení době propustí půjdu zase na podporu. Budu na ni mít nárok?

V případě, že ano, pokud vyčerpám zase 11 měsíců, kolik měsíců musím být zaměstnána nebo OSVČ pro další možnost pobírat podporu ÚP?

A v případě, že nevyčerpám celou podporu, jaké jsou prosím podmínky?

Děkuji za Vaši radu.

Dotaz poslal/a: Dana, 27.05.2022 20:13

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.05.2022 9:50 napsal/a:
 

Dobrý den

Podmínky nároku na podporu v nezaměstnanosti, stanovuje příslušný zákon. Jedná se o zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb. Možnost opakovaného čerpání podpory v nezaměstnanosti, je upravena především v paragrafech 48 a 49.

Co se týká vašich otázek, tak jsou 3 možnosti:

1) Není vyčerpána celá podpůrčí doba první podpory v nezaměstnanosti (11 měsíců), a v novém zaměstnání budete pracovat méně než 3 měsíce:

V tomto případě, můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud je stále splňována podmínka minimálně 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění, za poslední 2 roky), pouze po zbytek nevyčerpané doby z předchozí podpory.

Příklad: První podporu budete brát 5 měsíců, pak nastoupíte do nové práce, a zde budete 2 měsíce. Následně máte nárok na druhou podporu po dobu 6 měsíců. Výše druhé podpory se odvíjí od příjmu v novém zaměstnání.

2) Není vyčerpána celá podpůrčí doba (11 měsíců), a v novém zaměstnání pracujete alespoň 3 měsíce:

V tomto případě, můžete mít nárok na podporu (pokud je stále splňována podmínka minimálně 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění, za poslední 2 roky), po celou podpůrčí dobu – tedy „nových“ 11 měsíců. Výše podpory se odvíjí od příjmu v novém zaměstnání

3) Je vyčerpána celá podpora v nezaměstnanosti (u vás celých 11 měsíců)

V tomto případě je nárok na další podporu, pokud budete pracovat/podnikat jako OSVČ (účast na důchodovém pojištění), alespoň 6 měsíců

Ve všech 3 případech, se sleduje období předchozích dvou roků. Existují výjimky, jako případy, kde je nové zaměstnání ukončeno ze zdravotních důvodů, nebo z důvodu nějakého porušení pracovně právních povinností u zaměstnavatele. Specifické výjimky, jsou i v případě, že vám nové zaměstnání zprostředkuje Úřad práce, atd.

Pokud byste pracovala během doby evidence na ÚP (v době kdy již nemáte nárok na podporu), tak se to nezapočítává pro nárok na další podporu v nezaměstnanosti.

Konkrétní znění v zákoně:

§ 48

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

§ 49

(1) Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpise nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)]. 

(2) Do doby 6 měsíců podle odstavce 1 se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,