Insolvenční srážky z nemocenské – kolik mi má zůstat?

Dobrý den, mám dotaz ohledně srážek insolvence z nemocenské.

Marodím od 25. 2. 2022, za měsíc březen mi přišla ještě náhrada mzdy od zaměstnavatele za 8 dní.

Částka byla 5360 Kč a zbytek mi přišlo s OSSZ za zbytek měsíce. Tedy od 11. 3. do 31. 3. 2022. A částka je pouze 3411 Kč.

Insolvenčnímu správci bylo zasláno z OSSZ 6820 Kč, což mi přijde, že je špatně. Jsem samoživitelka a částka, kterou mám k dispozici je 8771 Kč.

Teď nevím kam se obrátit, pokud byla částka špatně spočítána. Náklady na bydlení mám 7200 Kč, tak mi zbyde pro mě a pro syna, částka 1571 Kč.

Prosím o radu, zda se obrátit na OSSZ kvůli vypočítané částce.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jana, 14.04.2022 17:39

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.04.2022 08:40 napsal/a:
 

Dobrý den,

Bohužel nevím, kolik byla vaše náhrada mzdy od zaměstnavatele a kolik vám vycházely nemocenské dávky od OSSZ, tj. jak přesně vám spočítali srážky. Takže spíše jen obecněji.

Při insolvenci jsou prováděny srážky stejně, jako při exekuci z důvodu předností pohledávky. Ze mzdy (nebo z jakéhokoliv jiného příjmu, který podléhá srážkám, jako je například vaše nemocenská), vám zůstává nezabavitelná částka a dále jedna třetina ze zbylé části.

V případě, že ale máte více různých příjmů (více různých plátců – u vás zaměstnavatel + OSSZ), pak se nezabavitelná částka uplatní jen u jednoho z nich.

To znamená, že pokud byla nezabavitelná částka uplatněna u vašeho zaměstnavatele, tak na další příjem ve formě nemocenské od OSSZ, se už nemůže uplatnit.

V takovém případě, vám pak z nemocenské zůstává jedna třetina, a dvě třetiny jdou na úhradu insolvence.

Z toho co píšete se zdá, že vaše nemocenská byla 10 231 Kč. Z toho jedna třetina je 3 410 Kč (+ 1 Kč jako důsledek zaokrouhlení).

Současně se zdá, že váš příjem od zaměstnavatele (5360 Kč), byl nižší než nezabavitelné minimum, tudíž u zaměstnavatele žádné srážky neproběhly.

Pokud budete v pracovní neschopnosti i další měsíc, kdy vaším jediným příjmem bude jen nemocenská od ČSSZ, tak bude výpočet vypadat jinak. To už by vám z nemocenské mělo zůstat nezabavitelné minimum a jedna třetina ze zbylé části, tj. podstatně vyšší částka.

Postup insolvenčních srážek, se přiměřeně řídí zákonem číslo 99/1963 Sb., Občanský soudní řád. Zde v paragrafu 298, se mluví o postupu srážek, pokud je více plátců mzdy (analogicky se to vztahuje na všechny příjmy, které podléhají srážkám).

Zákon připouští, aby soud případně rozdělil nezabavitelnou částku, mezi více plátců mzdy (příjmu) – viz paragraf 298:

§ 298

(1) Nařizuje-li soud provádění srážek ze mzdy několika plátcům mzdy, určí jim jednotlivě, jakou část nezabavitelné částky nemají srážet. Kdyby příjem povinného nedosahoval u některého plátce mzdy ani uvedené části nezabavitelné částky, je plátce mzdy povinen oznámit to soudu. Soud pak znovu určí, jakou část nezabavitelné částky má každý plátce mzdy srážet. Soud může též určit, zejména jsou-li prováděny srážky již jen pro běžné výživné, aby je prováděl pouze některý z plátců mzdy a aby ostatní v provádění srážek zatím nepokračovali.

Je tedy případně možné se obrátit přímo na insolvenční soud, aby rozhodl o tom, jak přesně mají být srážky provedeny.

Zkuste se asi nejprve obrátit na insolvenčního správce, s tím že vám zřejmě nezůstalo ani nezabavitelné minimum, a následně případně i přímo na soud, který by mohl rozhodnout, že mají být případně srážky provedeny/prováděny jinak.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,