Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci.

Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili.

Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Hana F., 07.07.2022 9:40
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.07.2022 7:45 napsal/a:

Dobrý den,

Při zablokování účtu v bance exekutorem, má dlužník v exekuci nárok, na jednorázový výběr částky z tohoto bankovního účtu. Na tuto nezabavitelnou částku při exekuci na účet, je nárok pouze jednou, po dobu trvání blokace účtu.

Nezabavitelné minimum při exekuci na účet v bance, je ve výši trojnásobku životního minima jednotlivce. Životní minimum, se nyní od začátku července 2022, zvyšovalo na 4620 Kč. Při exekuci na účet v bance, je od 1. 7. 2022, nárok na 13 860 Kč (do 30. 6. 2022, to bylo 12 750 Kč).

Výběr této částky, musí banka umožnit (podle příslušného zákona, je to její povinnost). Pochopitelně jen za předpokladu, že na účtu jsou k dispozici dostatečné finanční prostředky.

Viz paragraf 304b, Občanský soudní řád (zákon číslo 99/1963 Sb.):

§304b

(1) Je-li povinný fyzickou osobou, zákazy uvedené v § 304 odst. 1 a 3 ani postup podle § 307 odst. 2 a odst. 3 věty první se nevztahují na peněžní prostředky do výše trojnásobku životního minima jednotlivce podle právního předpisu upravujícího výši životního minima. Má-li u jednoho peněžního ústavu povinný více účtů, které jsou postiženy výkonem rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu, použije se věta první pouze u toho z účtů, na němž je k okamžiku podání žádosti podle odstavce 2 nejvyšší zůstatek, nedohodne-li se povinný s peněžním ústavem jinak.

(2) Peněžní prostředky podle odstavce 1 peněžní ústav vyplatí povinnému na jeho žádost nejvýše jednou v průběhu jednoho řízení o výkonu rozhodnutí, nebo, byl-li výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky z téhož účtu nařízen k vydobytí více pohledávek, do skončení všech řízení o výkonu rozhodnutí, u nichž se alespoň částečně překrývá doba od doručení usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí peněžnímu ústavu do skončení řízení o výkonu rozhodnutí. O tom musí být povinný při nařízení výkonu rozhodnutí poučen. Zřídí-li peněžní ústav účet podle § 304c odst. 1, převede následující pracovní den po jeho zřízení nevyplacené peněžní prostředky podle odstavce 1 povinnému na tento účet.

O výběr této částky, by měl váš bratr požádat v bance. Každá banka to může mít trochu jinak. Bude ale zřejmě nutné zajít na pobočku, a tam oznámit svůj požadavek, a případně vyplnit nějaký formulář. V bance to dobře znají, a neměly by s tím být žádné problémy.

Na tuto nezabavitelnou částku, je ale nárok jen jednou. Účet přitom může být zablokovaný i poměrně dlouhou dobu (6 měsíců, nebo i déle).

Je zde možnost, požádat v bance o chráněný účet. Lidem s exekucí na účet, může na základě jejich žádosti, banka založit chráněný účet. Na tento účet, jsou pak převáděny některé finanční prostředky (například nezabavitelné minimum z důchodu, nebo i některé sociální dávky, pokud by je bratr dostával, apod.).

Založení chráněného účtu, je opět povinností banky, kterou jí ukládá zákon (viz paragraf 304c, Občanský soudní řád a dále). Za chráněný účet, si banka nemůže účtovat nějaké speciální poplatky, pouze případně běžný poplatek za založení nového účtu.

Peníze na chráněném účtu, následně nepodléhají exekuci, a dlužník s nimi může disponovat bez omezení. Vyřízení chráněného účtu, může trvat několik dní (banka na to má až 5 dní, a dále je nutné změnu nahlásit soudu, atd.).

Stejně jako v případně jednorázové nezabavitelné částky, i zde to bude chtít zajít na pobočku banky, a řešit to přímo tam.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď

Insolvenční srážky z nemocenské – kolik mi má zůstat?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně srážek insolvence z nemocenské. Marodím od 25. 2. 2022, za měsíc březen mi přišla ještě náhrada mzdy od zaměstnavatele za 8 dní. Částka byla 5360 Kč a zbytek mi přišlo s OSSZ za zbytek měsíce. Tedy od 11. 3. do 31. 3. 2022. A částka je pouze 3411 Kč. Insolvenčnímu […]

Zobrazit odpověď