Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci.

Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic.

Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu.

Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo tak něco

Díky za odpovědi

Dotaz poslal/a: Lukáš, 18.06.2023 20:12
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.6.2023 13:28 napsal/a:

Dobrý den,

Při exekuci na mzdu (nebo i na jiný příjem, jako je například podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, příjem z brigády na dohodu DPP nebo DPČ, apod.), máte nárok na nezabavitelné minimum, a k tomu ještě na jednu nebo dvě třetiny ze zbylé části výplaty.

Nezabavitelné minimum při exekuci, se naposledy zvýšilo od ledna 2023. Pro samotného dlužníka, je to aktuálně 13 638 Kč.

Pokud byste měl i manželku, nebo nějaké dítě (děti), ke kterým byste měl vyživovací povinnost, tak je nezabavitelná částka ještě za vyšší. Za manželku, nebo i za každé dítě, se připočítá 3 409,50 Kč.

Nezabavitelné minimum, ale není to jediné, co vám musí zůstat z výplaty při exekuci. Podle druhu pohledávky (přednostní x nepřednostní), je dále nárok ještě na jednu třetinu (přednostní pohledávky) nebo na dvě třetiny (nepřednostní pohledávky).

Při exekuci na účet v bance, je nárok na jednorázový výběr částky, ve výši trojnásobku životního minima. To je aktuálně 14 580 Kč. Výběr této částky je ale možný, jen pokud tyto peníze na účtu máte. Pokud jste na účtu v bance neměl nic, pak není ani co vybrat.

V případě, kdy máte zablokovaný účet v bance od exekutora, se můžete obrátit na svou banku, a požádat o chráněný účet.

Chráněný účet, je speciální typ bankovního účtu, na který je nárok ze zákona (musíte si ale požádat). Viz informace na webu ČNB.

Banka má povinnost vám tento účet založit zdarma (resp. maximálně může požadovat běžný poplatek, za založení nového bankovního účtu).

Číslo chráněného účtu, se následně nahlásí soudu a exekutorům. Na chráněný účet, by vám banka převáděla právě například zmíněnou nezabavitelnou část výplaty, nebo případně i další příjmy, které ze zákona nepodléhají exekuci (například některé sociální dávky, nebo i jiné příjmy).

V tuto chvíli, byste se tedy měl obrátit na svoji banku, ve které máte účet zablokovaný exekutorem.

Pokud byste měl více bankovních účtů (a všechny je zablokoval exekutor), tak si musíte zvolit jednu banku (chráněný účet může být jen v jedné bance).

Zřejmě bude nutné, zajít přímo na pobočku banky. Tam by vám měli poradit co a jak. Na chráněný účet je nárok ze zákona – banka vás nesmí odmítnout.

Vyřízení chráněného účtu, ale může nějakou dobu trvat. Nejde ani tak o banku, jako spíše o to, že se pak informace předává na soudy, atd.

S finančními prostředky, které vám bude banka převádět na chráněný účet, následně můžete disponovat bez omezení. Exekutor vám nemůže peníze na chráněném účtu zabavit, nebo nějak omezit nakládání s nimi.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď

Insolvenční srážky z nemocenské – kolik mi má zůstat?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně srážek insolvence z nemocenské. Marodím od 25. 2. 2022, za měsíc březen mi přišla ještě náhrada mzdy od zaměstnavatele za 8 dní. Částka byla 5360 Kč a zbytek mi přišlo s OSSZ za zbytek měsíce. Tedy od 11. 3. do 31. 3. 2022. A částka je pouze 3411 Kč. Insolvenčnímu […]

Zobrazit odpověď