Rodina a 5 dětí – máme nárok na nějaké sociální dávky?

Dobrý den,

chci se zeptat, zda by mi někdo poradil, jestli máme nárok na nějaké dávky.

Máme 5 dětí (od 4 do 12let) bydlíme ve vlastním domě. Já i manželka pracujeme. Já mám cca 38000Kč hrubého a manželka cca 28000Kč hrubého.

Děkuji za radu – případné další info rád doplním.

Dotaz poslal/a: Martin S., 22.04.2022 08:27

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.04.2022 15:51 napsal/a:
 

Dobrý den,

V dotazu uvádíte průměrnou výši měsíčního příjmu, cca 66 000 Kč. Nevím zda se jedná o hrubý příjem nebo čistý. Není to příliš malý příjem, ale neznám všechny údaje, takže vám nemohu říci, zda máte na nějaké dávky nárok nebo ne. Záleží na více okolnostech.

Vzhledem k počtu osob v rodině, budete mít poměrně vysoké životní minimum. Dále bude záležet na nákladech na bydlení, a na přesné výši průměrného příjmu za konkrétní kalendářní čtvrtletí (například leden – březen 2022).

Od začátku dubna 2022, došlo ke zvýšení životního a existenčního minima. Výše životního minima, hraje roli při určován nároku na různé sociální dávky.

V dotazu píšete, že máte 5 dětí. Bohužel to ale není příliš přesný údaj. Výše životního minima pro rodinu (více osob ve společné domácnosti) se odvíjí od počtu osob a od věku dětí.

Od 1. 4. 2022 platí tyto částky:

  • První dospělá osoba v rodině = 3910 Kč
  • Druhá a další dospělá osoba = 3530 Kč
  • Dítě do 6 roků = 2170 Kč
  • Dítě 6 až 15 roků = 2670 Kč
  • Dítě nad 15 roků (*) = 3050 Kč

(*) vztahuje se na děti do maximálně 26 roků, pokud se jedná například o studenty na střední nebo vysoké škole, nebo pokud je dítě z jiného důvodu považováno za nezaopatřené

Pokud byste byli dva dospělí a 2 děti do 6 roků a 3 děti do 15 roků (například), pak by životní minimum bylo 19 790 Kč.

Záleží ale, jak přesně jsou staré děti - jak to je ale ve skutečnosti nevím. Případně si to sám může spočítat například v této kalkulačce zvýšeného životního minima.

Ze sociálních dávek, na které byste případně mohli mít nárok, jsou to například přídavky na dítě. Na ty je nárok, pokud průměrný čistý měsíční příjem v rodině (za poslední kalendářní čtvrtletí) nepřesahuje 3,4 násobek životního minima.

Pokud by vaše hypotetické životní minimum bylo výše zmíněných 19 790 Kč, pak je na přídavky na dítě nárok, do průměrného příjmu 67 286 Kč. Což by vám vzhledem k vašemu příjmu cca 66 000, možná mohlo vycházet.

Záleží na tom, kolik přesně je průměr za poslední kalendářní čtvrtletí (leden – březen 2022), a jaké je životní minimum. Pokud by byla podmínka splněna, pak je nárok na přídavky:

  • Na dítě do 6 roků je to 1130 Kč
  • Na dítě 6 až 15 roků je to 1270 Kč
  • Na dítě od 15 roků je to 1380 Kč

Řádově by mohl být nárok na nějakých 6 tisíc korun (záleží na věku dětí). Pro výpočet nároku na přídavky na dítě můžete použít například tuto kalkulačku.

Další možnou sociální dávkou, jsou případně přídavky na bydlení. U nich nezáleží ani tak na životním minimu (byť hraje určitou roli), jako spíše na tom, jaké jsou vaše skutečné náklady na bydlení, a jaké jsou průměrné příjmy. Opět je to za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Na příspěvek na bydlení je obecně nárok, pokud jsou náklady na bydlení vyšší než 30% (v Praze než 35%) z průměrného měsíčního příjmu.

Současně by ale 30% příjmu (35% v Praze), nemělo být více než normativní náklady na bydlení, pro daný počet osob, formu bydlení a velikost města/obce, kde bydlíte.

Pro orientační výpočet, zda máte nárok na příspěvek na bydlení, můžete použít kalkulačku, která je přímo na webu Ministerstva práce a sociálních věcí – viz zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,