Možnost doplacení sociálního pojištění kvůli důchodu

Dobrý den, dlouhodobě (od ukončení VŠ) jsem žila s partnerem v zahraničí, kde jsem pracovala pouze brigádně. Tak nějak jsem si myslela, že už to tak bude napořád.

V ČR jsem si platila zdravotní pojištění jako OBZP, sociální mi bylo řečeno, že se bez roku v práci tady nedá platit, ani dobrovolné důchodové.

Nyní jsem se po rozchodu vrátila, je mi 40 let a půjdu do nové práce, jen mi není jasné, jestli nějak můžu dohnat nebo doplatit sociální pojištění, tak abych někdy dostávala důchod.

Je mi jasné, že to již asi nebude v 65 letech, ale jestli to půjde později nebo už s důchodem vůbec nemám počítat a nějak si šetřit?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Eva B., 04.05.2022 0:48

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.05.2022 9:52 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pro nárok na starobní důchod, jsou aktuálně potřeba dvě věcí – splnit dobu minimálního důchodového pojištění a dosažení důchodového věku.

Minimální doba důchodového pojištění, je nyní 35 roků. Doba pro odchod do důchodu je aktuálně 65 roků.

Už minimálně 10 roků, se mluví o důchodové reformě. Každá vláda slibuje, že důchodovou reformu provede (i ta současná), ale zatím se stále nic výraznějšího nezměnilo. Je ale jasné, že nějaká důchodová reforma proběhnout musí.

Důchody nemohou být za 20 roků vypláceny podle stejných podmínek jako nyní, systém by se „zhroutil“. Takže je dosti pravděpodobné, že pro váš případný důchod za 20 roků, budou platit jiné podmínky, než co platí nyní. Jaké, to vám ale nyní nikdo neřekne.

Dobrovolné důchodové pojištění si platit můžete – má to ale smysl jen někdy. Pokud nyní pracujete, tak za vás sociální (důchodové) pojištění platí zaměstnavatel, a není potřeba, abyste si ho platila sama.

Dobrovolné důchodové pojištění, si můžete platit v situaci, kdy jste například dlouhodoběji nezaměstnaná (vedená v evidenci ÚP), během studia, během výdělečné činnosti v zahraničí, během dobrovolnické služby, nebo i v dalších případech.

Dobrovolné důchodové pojištění, se sice dá doplatit i zpětně, pouze ale v omezené míře. Zpravidla je to jen jeden rok nazpět.

Dobrovolné důchodové pojištění, je v roce 2022 ve výši 2 724 Kč (28% z jedné čtvrtiny průměrné mzdy) – mění se každý rok.

Podrobnější informace, můžete najít na webu České správy sociálního zabezpečení.

Ohledně případného doplacení důchodového pojištění, se můžete obrátit na místně příslušnou OSSZ – Okresní správu sociálního zabezpečení (podle trvalého bydliště), a zde se informovat, jaké jsou ve vašem konkrétním případě možnosti.

Jestli má ale smysl doplácet si pojištění, vám neřeknu. Jedním z návrhů aktuální vlády, je mimo jiné i to, že by se doba účasti na důchodovém pojištění, zkrátila jen na 25 roků. Pak byste teoreticky stíhala splnit dobu pojištění v zaměstnání, před dosažením důchodového věku.

Jak jsem psala výše – co platí nyní, a co bude platit za 20 – 25 roků, mohou být ve výsledku i diametrálně odlišné podmínky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,