Lednová valorizace důchodů 2024 – budu mít nárok na doplatek k důchodu?

Dobrý den,

Zajímalo by mě, jak je to se zvyšováním důchodů od ledna 2024. Mám nárok na starobní a vdovský důchod.

Na internetu se píše, že se důchody zvýší o 360 Kč. To platí jenom pro starobní důchod? Nebo i pro ten vdovský? Dostanu navíc dohromady 720 Kč?

A také by mě zajímalo jak to je, když mi důchod chodí každý měsíc 18 den. Budu mít nějaký nárok na doplatek, za těch prvních 17 dní v lednu?

Když jsem dostala důchod v prosinci, tak tam žádné zvýšení ještě nebylo.

Jsem v důchodu teprve krátce, a tak nevím, jak to přesně funguje při valorizaci.

Předem děkuji za radu!

Dotaz poslal/a: Marta G., 27.12.2023 21:18
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.12.2023 7:35 napsal/a:

Dobrý den,

Všechny důchody se valorizují od 1. ledna 2024 (resp. vždy od 1. ledna daného roku). Valorizace důchodů se týká všech důchodových dávek, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Od ledna 2024, se tedy zvyšují jak starobní důchody, tak i vdovské důchody, vdovecké důchody, všechny typy invalidních důchodů a sirotčí důchody.

Jak sama píšete, pro rok 2024, byla schválena valorizace o 360 Kč. Od 1. 1. 2024 se bude zvyšovat pouze základní složka důchodu. V roce 2023, byla základní částka 4040 Kč. V roce 2024 to bude 4400 Kč. A právě zde je to zvýšení o 360 Kč.

Všechny důchody se skládají ze dvou částí. Ve výsledné částce (která potom chodí na účet nebo složenkou na poštu), je zahrnuta základní složka + procentní složka.

Procentní část důchodu se vypočítá z předchozích příjmů, a je individuální pro každého důchodce. V roce 2024, se ale při lednové valorizaci procentní část nemění.

Pokud máte nárok na více důchodových dávek (souběh starobního + vdovského důchodu), tak dostáváte základní částku jenom jednou.

Důchod, který vám posílá ČSSZ, v sobě zahrnuje 3 částky:

  • Základní část (která se zvyšuje o 360 Kč)
  • Procentní část starobního důchodu
  • Procentní část vdovského důchodu

Základní částka je vyplácena jenom jednou, i když máte nárok na více důchodů. Váš důchod se tedy od ledna zvyšuje pouze o 360 Kč (nebude to zmíněných 720 Kč).

Důchody se valorizují od 1. 1. 2024. Dříve to bylo jinak, ale od roku 2022 platí nové podmínky.

Vzhledem k tomu, že důchody se vyplácí dopředu (lednový důchod jste dostala už v prosinci, nyní v lednu budete dostávat únorový důchod), tak je nárok i na doplatek k důchodu, kvůli zvýšení.

V lednu, dostanete společně s únorovým důchodem i doplatek k valorizaci důchodu. Dostanete poměrnou část zvýšení za těch 17 dní v lednu.

Pozor ale na to, že výšeuvedené informace platí pro případ, kdy důchod vyplácí ČSSZ (což je drtivá většina důchodů). Pokud důchod vyplácí Ministerstvo vnitra (což se týká například vojáků), tak mohou platit trochu jiné podmínky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Důchody:

Předdůchod a evidence na ÚP

-

Dobrý den. Mám na Vás dotaz ohledně předdůchodu a možnosti evidence na ÚP s nárokem na podporu v nezaměstnanosti. Jenže tady vzniká problém, o kterém se nikde nepíše. Po dotazu na ÚP ohledně předdůchodu a evidence na ÚP plus čerpání podpory mi bylo sděleno toto: „ÚP je tu od toho, aby uchazečům hledal práci, a […]

Zobrazit odpověď

Jak se bude valorizovat důchod od 1. 1. 2024?

-

Dobrý den, mám následující dotaz: Při odchodu do důchodu před 30. 5. 2023 mi bude valorizován důchod. Jaký vliv to bude mít na řádnou valorizaci k 1. 1. 2024? Příklad: – Důchod 10,000,- valorizace 10% – Jako základ při řádné valorizaci k 1.1.204 bude brán 10.000,- nebo 11.000,-? Děkuji a přeji hezký den.

Zobrazit odpověď

Možnost doplacení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, můžu se zeptat jak postupovat v mém případě? Dne 3. 6. 2023 dosáhnu věk 65 roků. Mám odpracováno 33 roků a 6 měsíců. Před  požádáním starobního důchodu chci doplatit 18 měsíců. S pozdravem

Zobrazit odpověď

HPP + druhé zaměstnání na dohodu – počítá se výdělek k důchodu?

-

Dobrý den, jsem zaměstnána na plný úvazek a dobu neurčitou ve státním podniku. Navíc chci nastoupit na částečný úvazek do domova pro seniory, kde budu pracovat na dohodu. Odsloužím cca 5 služeb. Předpokládám, že výdělek bude do 10000,- Kč. Zajímalo by mě, zda se mi tento přivýdělek připočte k důchodu, nebo-li ovlivní jeho výši. Velice […]

Zobrazit odpověď