Předdůchod a evidence na ÚP

Dobrý den.

Mám na Vás dotaz ohledně předdůchodu a možnosti evidence na ÚP s nárokem na podporu v nezaměstnanosti.

Jenže tady vzniká problém, o kterém se nikde nepíše.

Po dotazu na ÚP ohledně předdůchodu a evidence na ÚP plus čerpání podpory mi bylo sděleno toto:

„ÚP je tu od toho, aby uchazečům hledal práci, a to se týká i lidí v předdůchodu. Pokud s ÚP nebudu spolupracovat, můžu být sankčně vyřazen, ať už ve chvíli, kdy budu pobírat podporu, tak i následně po skončení nároku na podporu“.

Tady se mi to ale zdá jako začarovaný kruh a nerozumím tomu. Všude kde se píše o předdůchodech je uváděno, že je možnost využít právě tu evidenci na ÚP pro lepší hodnocení doby pojištění.

V předdůchodu jsem přeci proto, že jsem si šetřil v penzijním spoření, abych mohl dříve ukončit pracovní činnost a užívat si důchodu i za cenu předdůchodu, který si platím sám.

Přeci nedává smysl, abych byl v předdůchodu a někdo mě nutil pracovat, pak by ten předdůchod nedával žádný smysl. Proč bych tedy musel při evidenci na ÚP přijmout nabídku práce?

Jediná možnost jak být v evidenci je podle mě ta, že při nabídce práce udělám ze sebe „trotla“, kterého nikdo nezaměstná. Nebo existuje jiná možnost?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Pavel M., 10.03.2024 16:40
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.03.2024 16:45 napsal/a:

Dobrý den,

Je mi líto, ale to co vám sdělil Úřad práce, je pravda. Primárním účelem tohoto úřadu, je zprostředkování zaměstnání (resp. aktuálně tyto úřady řeší i sociální dávky, a další agendu; odbor zaměstnanosti má ale za primární účel řešení nezaměstnanosti).

Na ÚP, můžete být evidován jako zájemce o zaměstnání nebo jako uchazeč o zaměstnání. Žádné jiné možnosti nejsou. Pochopitelně vás nikdo nenutí, abyste se evidovat na ÚP. Není to vaše povinnost.

Pokud se ale jdete evidovat na Úřad práce, tak tím dáváte najevo, že máte zájem o hledání zaměstnání.

I během předdůchodu, si můžete chtít hledat nějaké jiné zaměstnání, a můžete tedy mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, a vše ostatní co s tím souvisí (u předdůchodu je to jiná situace, než při řádném starobním důchodu, kdy na ÚP můžete být vedený pouze jako zájemce o zaměstnání, ale jako uchazeč už ne).

Jako uchazeč o zaměstnání, podpisujete mimo jiné i seznámí s právy a povinnostmi uchazeče o zaměstnání.

Evidence na úřadu práce, má řadu benefitů – můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, stát za vás platí zdravotní pojištění, evidence na ÚP, se počítá jako náhradní doba pojištění pro nárok na důchod, atd.

S evidencí na ÚP, je ale spojena i řada povinností. Musíte chodit na pravidelné schůzky, musíte aktivně spolupracovat při hledání zaměstnání, musíte případně přijmout zaměstnání, které vám Úřad práce nabídne, atd.

Není tedy možné pouze čerpat benefity spojené s evidencí na ÚP a nechtít plnit povinnosti, které jsou s spojené se statusem uchazeče o zaměstnání.

Jak jsem již psala, evidence na ÚP je vaše právo, kterého můžete využít, pokud chcete. Není to žádná povinnost.

Pokud byste chtěl být vedený na ÚP, tak musíte minimálně „dávat najevo“, že hledáte nové zaměstnání. V praxi to obvykle nějakou dobu trvá, než vám Úřad práce začne nabízet nějaké konkrétní pozice.

A zcela upřímně, vzhledem k vašemu věku (který sice neznám, ale vzhledem k nároku na předdůchod už bude vyšší), ze sebe na pohovorech ani nebudete muset dělat „trotla“ – většinou to budou spíše zaměstnavatelé, kteří vás budou odmítat.

Pokud byste nepřijal nabídku pozice, tak jediné co vám hrozí, je vyřazení z Úřadu práce. Což by pak znamenalo, že vás následujících 6 měsíců Úřad práce nezařadí do evidence.

Jinak ale nehrozí, že byste musel vracet podporu v nezaměstnanosti, nebo něco podobného. Vyřazení platí až od data, kdy tom ÚP rozhodne – neuplatňuje se zpětně.

Můžete tedy jít na Úřad práce, a „předstírat“ tam hledání práce (jako to ostatně dělá nemálo osob vedených v evidenci ÚP). Nebo si můžete říci, že vám to za to nestojí, a nechodit na ÚP. Je to vaše rozhodnutí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Důchody:

Lednová valorizace důchodů 2024 – budu mít nárok na doplatek k důchodu?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě, jak je to se zvyšováním důchodů od ledna 2024. Mám nárok na starobní a vdovský důchod. Na internetu se píše, že se důchody zvýší o 360 Kč. To platí jenom pro starobní důchod? Nebo i pro ten vdovský? Dostanu navíc dohromady 720 Kč? A také by mě zajímalo jak to […]

Zobrazit odpověď

Jak se bude valorizovat důchod od 1. 1. 2024?

-

Dobrý den, mám následující dotaz: Při odchodu do důchodu před 30. 5. 2023 mi bude valorizován důchod. Jaký vliv to bude mít na řádnou valorizaci k 1. 1. 2024? Příklad: – Důchod 10,000,- valorizace 10% – Jako základ při řádné valorizaci k 1.1.204 bude brán 10.000,- nebo 11.000,-? Děkuji a přeji hezký den.

Zobrazit odpověď

Možnost doplacení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, můžu se zeptat jak postupovat v mém případě? Dne 3. 6. 2023 dosáhnu věk 65 roků. Mám odpracováno 33 roků a 6 měsíců. Před  požádáním starobního důchodu chci doplatit 18 měsíců. S pozdravem

Zobrazit odpověď

HPP + druhé zaměstnání na dohodu – počítá se výdělek k důchodu?

-

Dobrý den, jsem zaměstnána na plný úvazek a dobu neurčitou ve státním podniku. Navíc chci nastoupit na částečný úvazek do domova pro seniory, kde budu pracovat na dohodu. Odsloužím cca 5 služeb. Předpokládám, že výdělek bude do 10000,- Kč. Zajímalo by mě, zda se mi tento přivýdělek připočte k důchodu, nebo-li ovlivní jeho výši. Velice […]

Zobrazit odpověď