Může si manžel vzít OČR (ošetřovné) na dítě?

Dobrý den,  od 1. 1. 2023 budu zaměstnaná na HPP a zároveň budu stále pobírat rodičovský příspěvek.

Ráda bych se zeptala, zda si manžel může vzít OČR (ošetřovné), pokud budou děti nemocné, nebo to není možné, jelikož při HPP budu zároveň pobírat rodičovský příspěvek.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Iva N., 30.8.2022 9:54

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.09.2022 14:17 napsal/a:
 

Dobrý den,

V době, kdy na dítě stále ještě čerpáte rodičovský příspěvek, si váš manžel nemůže vzít ošetřovné na toto dítě. Nárok mu nevzniká.

Během doby, kdy budete na dítě ještě dobírat rodičovský příspěvek a současně již bude výdělečně činná (zmiňovaná práce na HPP), máte na ošetřovné při onemocnění dítě, nárok pouze vy.

Během rodičovské dovolené (a/nebo v době, kdy nejste zaměstnaná), pak nemáte na ošetřovné nárok ani vy.

Resp. pro přesnost – pokud máte více dětí, tak na dítě, na které je stále vyplácen rodičovský příspěvek, můžete mít OČR pouze vy (v době, kdy již pracujete).

Na další děti (na které případně není vyplácen rodičovský příspěvek), může mít nárok i manžel (nebo i další osoby), podle běžných podmínek.

Tj. pokud máte například dvě děti, přičemž rodičovský příspěvek je vyplácen pouze na jedno z nich, a obě budou nemocné, tak stačí, když lékař vystaví „ošetřovačku“ manželovi jen na jedno dítě (starší, kde není RP).

Viz zákon o nemocenském pojištění – zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 39, odstavec 3:

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,