Pracovní neschopnost – kdy platí ČSSZ nemocenskou?

Dobrý den jsem v pracovní neschopnosti od 4. 7. 2022 doposud. Můj dotaz je od kolikátého vyplácí ČSSZ nemocenskou.

Od zaměstnavatele jsem dostala výplatu, která jen tak tak pokryje náklady na bydlení, mohu tedy počítat s penězi již v srpnu?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Tereza, 09.8.2022 12:26

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.08.2022 14:48 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, vám prvních 14 dní platí nemocenskou zaměstnavatel. Za 1 až 14 den, dostáváte od zaměstnavatele náhradu mzdy za nemoc. Ta je ve výši 60% z průměrného redukovaného hrubého hodinového výdělku.

Od 4. 7. 2022 do 17. 7. 2022, byste tedy měla dostat od zaměstnavatele náhradu mzdy. V tomto období, vám zaměstnavatel platí jen za skutečně zameškané pracovní dny (neodpracované hodiny).

Náhradu mzdy, byste měla obdržet společně s příslušnou částí mzdy za daný měsíc, v obvyklý výplatní termín u vašeho zaměstnavatele.

Od 15 dne pracovní neschopnosti (tj., od 18. 7. 2022 a dále), vzniká nárok na nemocenské dávky, které již hradí „stát“ (ČSSZ).

Nemocenské dávky, se postupně zvyšují. Od 15 do 30 dne, je to 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu (ten se odvíjí od hrubé mzdy v zaměstnání). Od 31 dne do 60 dne je to 66% a od 61% dne pracovní neschopnosti, je to 72%.

Nemocenské dávky, jsou vypláceny buď po skončení pracovní neschopnosti, nebo průběžně, každý měsíc.

Obecně platí, že ČSSZ má na vyplacení nemocenských dávek 30 dní, od předání potřebných dokladů.

Viz paragraf 110, odstavec 3, zákon o nemocenském pojištění:

(3) Dávky se vyplácejí nejpozději ve lhůtě do 1 měsíce následujícího po dni, v němž byl stanovený doklad pro nárok na výplatu dávky doručen okresní správě sociálního zabezpečení, je-li plátcem dávek okresní správa sociálního zabezpečení. Tato lhůta neběží po dobu, po kterou nejsou splněny podmínky pro výplatu dávky podle § 109 odst. 1.

Obecně platí, že konkrétní termíny, ve kterých vyplácí nemocenské dávky jednotlivé OSSZ (Okresní správy sociálního zabezpečení) se liší napříč republikou – v různých lokalitách to jsou různé dny. Není stanoven jeden konkrétní den, kdy by se plošně vyplácely všechny nemocenské dávky všem, kdo jsou na neschopence.

Nemocenské dávky, byste měla obdržet v průběhu následujícího kalendářního měsíce (za předcházející kalendářní měsíc). Záleží na konkrétní lokalitě (město/obec), na tom, zda ČSSZ obdržela všechny podklady, atd.

Pokud by vám nemocenská nebyla vyplacena ani po 30 dnech, můžete vyplnit příslušný formulář na webu ČSSZ – viz: Žádost o prověření nevyplacené dávky nemocenského pojištění po více než 30 dnech od uplatnění žádosti. Nebo se obrátit na bezplatnou linku call centra ČSSZ - 800 050 248.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,