Přivýdělek k podpoře v nezaměstnanosti – člen volební komise

Pobírám podporu v nezaměstnanosti, mohu si jít přivydělat do volební komise?

Dotaz poslal/a: Jana P., 04.09.2022 7:25

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.09.2022 19:53 napsal/a:
 

Dobrý den,

Jako nezaměstnaný na Úřadu práce, máte jen omezenou možnost nějakého přivýdělku nebo brigády.

V době, kdy pobíráte podporu v nezaměstnanosti, nesmíte mít žádné příjmy ze zaměstnání (z výdělečné činnosti).

Pokud není nárok na podporu v nezaměstnanosti, je možný příjem ve výši jedné poloviny minimální mzdy (aktuálně 8100 Kč měsíčně) v nějakém zaměstnání (nesmí se jednat o DPP).

Odměna za činnost člena okrskové volební komise, je ale specifická. Odměnu vyplácí obec, a nejedná se o zaměstnání v klasickém slova smyslu.

Člen okrskové volební komise, má podle volebních zákonů, nárok na zvláštní odměnu za výkon této činnosti, nikoli však na mzdu nebo plat.

Plátce odměny (tedy obec) není z hlediska odměňování v postavení zaměstnavatele a proto ani obec, ani dotyčný pracovník, nemají oznamovací povinnost vůči ÚP ČR.

To platí bez ohledu na to, jestli člen komise ještě někde pracuje, podniká nebo se jedná o člověka, za kterého hradí pojistné stát (např. v případě uchazečů o zaměstnání).

Po celou dobu, kdy uchazeč o zaměstnání vykonává funkci člena okrskové volební komise, může pobírat podporu v nezaměstnanosti, pokud mu na ni vznikl nárok.

Z odměn členů volební komise, se neplatí pojistné na zdravotní pojištění.

Pozor ale na to, že výše uvedené neplatí, například u roznášení hlasovacích lístků.

Pokud jde o roznášení hlasovacích lístků, na které si starosta obce krátkodobě najme konkrétního zájemce, tato činnost už může vykazovat znaky závislé práce. Je tedy možné tuto činnost vykonávat v rámci pracovněprávního vztahu.

V případě uchazeče o zaměstnání vedeného v evidenci ÚP ČR se může jednat o tzv. nekolidující zaměstnání, o kterém musí nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti informovat příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR.

V případě uzavření dohody o provedení práce se jedná o překážku, která brání v tom, aby byl uchazeč o zaměstnání dále veden v evidenci Úřadu práce ČR.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,