Jak dlouho můžu marodit, abych poté měla nárok na podporu v nezaměstnanosti

Dobrý den, dostala jsem výpověď pro zrušení provozovny a cca 14 dní byla v pracovní neschopnosti. Paní doktorka mi řekla, že budu marodit dlouhodobě.

Vím, že na ÚP se budu hlásit až po ukončení pracovní neschopnosti. Ale chtěla bych vědět, zda budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

U firmy jsem pracovala 3 roky a jsem v invalidním důchodu 1. stupně.

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jana, 28.07.2022 14:32
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 30.07.2022 14:45 napsal/a:

Dobrý den,

V pracovní neschopnosti, můžete být i po skončení zaměstnání. A nadále můžete mít nárok na nemocenské dávky (podstatné je zde to, aby pracovní neschopnost byla zahájena ještě během pracovního poměru, nebo nejpozději do 7 dní, od skončení zaměstnání).

Maximální doba, po kterou je nárok na nemocenské dávky (maximální délka podpůrčí doby), je 380 kalendářních dní, od začátku neschopenky.

Následně je možné požádat o prodloužení (schvaluje ČSSZ – posuzuje se individuální zdravotní stav), o dalších až 350 dní (prodlužuje se maximálně o 3 měsíce, o prodloužení je možné žádat opakovaně, do celkové doby až 350 dní).

Na podporu v nezaměstnanosti je nárok, i po skončení dlouhodobé pracovní neschopnosti. Doba po skončení zaměstnání, kdy pobíráte nemocenskou, se započítává jako náhradní doba zaměstnání. Na podporu v nezaměstnanosti je nárok, i kdybyste byla v pracovní neschopnosti například rok, nebo rok a půl.

Jak sama píšete, během pracovní neschopnosti nemusíte chodit na Úřad práce. V době neschopenky, vás tam nemohou zaevidovat jako uchazeče o zaměstnání. Na ÚP byste měla jít, až po skončení neschopenky (do 3 pracovních dní od ukončení pracovní neschopnosti).

Při dlouhé pracovní neschopnosti, může být následně podpora jen velmi nízká. Pokud jste v pracovní neschopnosti delší dobu po skončení zaměstnání tak, že pro splnění podmínky 12 měsíců za poslední 2 roky, je nutné započítat náhradní dobu (neschopenku), tak se následně podpora počítá z průměrné mzdy v ČR.

Za běžných podmínek, je podpora v nezaměstnanosti ve výši 65% z průměrného čistého výdělku v posledním zaměstnání za první dva měsíce, pak je to 50% během dalších 2 měsíců a nakonec je to 45% po zbytek doby (celkem je na podporu nárok 5 – 11 měsíců, podle věku).

Pokud jste ale v pracovní neschopnosti delší dobu i po skončení zaměstnání, tak se podpora vypočítá z průměrné mzdy v ČR a první dva měsíce je to 15% (5 558 Kč), další dva měsíce je to 12% (4 446 Kč) a zbytek doby je to 11% (4 076 Kč).

Viz paragraf 51, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 51

(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže 

a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď