Bude podpora 25000 Kč během epidemie i pro důchodce?

Jsem OSVČ důchodce 67 let. Jezdím se stánkem po řemeslných trzích. Výroba bižuterie. Mám to jako přivýdělek

Můj důchod je přes 7850 Kč. V této době to prodávat nelze.

Bude slibovaná podpora 25 000 Kč i pro důchodce, kteří podnikají?

Děkuji Libor T.

Dotaz poslal/a: Libor T, 07.04.2020 18:21

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 08.04.2020 8:36 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během několika uplynulých dní se diskutovaly různé varianty toho, jak by mohla vypadat podpora pro OSVČ během epidemie koronavirus 2020.

Byly zvažovány různé verze, některé měly zahrnovat i lidi, kteří pracují na DPP nebo DPČ. Finální verze, která byla parlamentem schválena v úterý 7. dubna 2020, je v této podobě:

Podpora 25 tisíc korun (resp. 500 Kč za každý kalendářní den v období od 12. 3. 2020 do 30.4.2020), se vztahuje na všechny OSVČ, které mají podnikání jako hlavní činnost a byly aktivní ke dni 12. 3. 2020

Nárok na podporu tedy budou mít i ty OSVČ, které po 12. 3. 2020 podnikání ukončili nebo přerušili.  Pokud jsou nyní nezaměstnaní (a jsou třeba na úřadu práce), mohou si o podporu 25 000 Kč požádat.

Nárok naopak nebudou mít zaměstnanci, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost ke svému podnikání. U zaměstnanců se předpokládají jiné formy kompenzace výpadku příjmů.

Podnikatel musí čestným prohlášením doložit, že epidemie koronavirus (a omezení s ní spojená) měly vliv na jeho podnikání – zejména z důvodu:

  • nutnosti uzavřít provozovnu svou či omezit její provoz,
  • vlastní karantény (nebo karantény jeho zaměstnance),
  • péče o vlastní dítě nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti.

Podporu 25 000 Kč je možné získat, i když má žadatel nárok na důchod (invalidní nebo starobní), i když dostává nemocenské dávky, ošetřovné, rodičovský příspěvek nebo peněžitou pomoc v mateřství.

Podpora 25 000 Kč je určena i pro důchodce (invalidní nebo starobní), kteří během důchodu podnikají. Je určena i pro studenty, kteří podnikají během studia. Je určena i při ženy na mateřské nebo rodičovské, které mají podnikání jako přivýdělek během rodičovské dovolené. Nárok mají i ti OSVČ, kteří museli zůstat doma a čerpají ošetřovné.

O podporu by mělo být možné požádat po velikonocích. Návrh zákona (schválený parlamentem) nyní ještě musí odsouhlasit senát (mělo by proběhnout 9. 4. 2020) a podepsat prezident. Následně bude na webu Ministerstva průmyslu a obchodu zveřejněn formulář s žádostí o podporu 25 tisíc korun.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,