Do kdy se musím hlásit na Úřadu práce?

Dobrý den,

Na konci září mi skončil pracovní poměr a momentálně jsem tedy nezaměstnaná. Týden před ukončením pracovního poměru, jsem ale musela jít na neschopenku, a podle všeho budu muset být doma ještě minimálně do konce tohoto týdne, možná i další týden.

Zajímalo by mě, jak je to s přihlášením na Úřad práce? Do kdy tam musím nejpozději zajít? Někde jsem četla, že tam musím jít do 3 dnů, ale to jsem nestihla, protože mi bylo fakt špatně. Znamená to nějaký problém?

Děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Dana G., 07.10.2020 19:48

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.10.2020 14:51 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste v pracovní neschopnosti a skončí vám pracovní poměr, tak nemusíte ihned chodit na Úřad práce. To je dáno mimo jiné i tím, že v době, kdy jste na neschopence, by vás na Úřadu práce ani nemohli zaevidovat, jako uchazeče o zaměstnání.

Viz paragraf 25, zákona o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Na Úřad práce byste tedy měla zajít až ve chvíli, kdy vám doktor ukončí neschopenku. Pak byste měla na Úřad práce zajít nejpozději do 3 pracovních dnů. Pak by vám doba evidence na ÚP, měla plynule navazovat na ukončenou neschopenku.

Viz paragraf 26, zákona o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

(1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

Jinak ale pochopitelně platí, že jít na Úřad práce není vaše povinnost. Je to pouze jenom vaše možnost.

Tj. pokud nechcete být vedená na Úřadu práce, nechcete si žádat o podporu v nezaměstnanosti, tak na Úřad práce ani nemusíte chodit.

Jistě, musela byste si pak pravděpodobně platit sama zdravotní pojištění. Jde ale o to, že jít na Úřad práce je vaše „právo“ ne „povinnost“.

Ty 3 dny hrají roli v tom, od jakého data budete na Úřadu práce vedená. Pokud je to do tří dnů od skončení zaměstnání nebo do 3 dnů od skončení neschopenky (na které jste byl po ukončení pracovního poměru), pak vám doba evidence na ÚP plynule navazuje na předchozí zaměstnání/neschopenku.

To, že půjdete na Úřad práce, až po skončení neschopenky, by také nemělo mít žádný negativní vliv na výši podpory v nezaměstnanosti (tam by případně hrálo roli až to, že byste byla na neschopence dlouhou dobu).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,