Ošetřovné (OČR) a nemocenská kvůli karanténě

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně OČR a PN. Nyní jsem se synem na OČR. Příští týden jdeme na testy a v případě pozitivity nás čeká karanténa a PN.

Když ukončím třeba na 10 dní OČR a budu mít PN z důvodu karantény, mohu se pak opět vrátit na OČR, pokud se škola neotevře?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Lucie P., 22.10.2020 16:38

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.10.2020 18:23 napsal/a:
 

Dobrý den,

Aktuálně se schvaluje novela zákona, která řeší krizové ošetřovné. V parlamentu byla schválena již tento týden. Nyní je potřeba ještě schválení v senátu a podpis prezidenta.

Podle této novely, by pak mělo být možné čerpat ošetřovné během mimořádných opatření z důvodu epidemie i přerušovaně. Tj. několik dní být doma na ošetřovné, následně zase několik dní pracovat apod.

Na konci měsíce (října, listopadu atd.), byste pak jen vyplnila příslušný formulář, kde by bylo uvedeno, ve které dny jste byla doma s dítětem a čerpala ošetřovné.

Předpokládá se, že tato novela zákona bude schválena do konce měsíce.

Takže by pak nebyl žádný problém v tom, abyste nyní OČR ukončila, byla doma na neschopence z důvodu karantény. A následně opět pokračovala v ošetřovném.

Aktuálně sice ještě není jisté, zda se budou děti vracet do školy od 2. 11. 2020. Podle aktuální situace to začíná vypadat, že spíše ne. Oficiálně to ale ještě nikdo nepotvrdil. Předpokládám, že situace bude jasnější v průběhu následujících dní (nejpozději během příštího týdne).

Ve výsledku je pro vás ošetřovné ale výhodnější, než pracovní neschopnost. Novela zákona totiž zvyšuje ošetřovné během podzimní epidemie na 70% z redukovaného vyměřovacího základu. U nemocenských dávek během karantény (nebo i z jiného důvodu), je to je 60%.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,