Přivýdělek na nemocenské během rizikového těhotenství

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli si při nemocenské (na které jsem z důvodu rizikového těhotenství), mohu přivydělávat?

Můj hlavní pracovní poměr, je učitelka cizích jazyků na SŠ. A přivýdělek, by bylo provádění překladů technické dokumentace, pro jednu firmu.

Většinu bych dělala z domu, jen občas bych potřebovala být i ve firmě. Má to nějaký vliv na nemocenskou a hlavně pak na mateřskou?

Děkuji Vám za odpověď.

Dotaz poslal/a: Barbora K., 20.12.2020 8:26

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.12.2020 13:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti (jakékoliv, nejenom té, z důvodu rizikového těhotenství), máte možnost pracovat nebo i podnikat.

Není sice možné, abyste vykonávala stejné zaměstnání, pro stejného zaměstnavatele, na základě kterého jsou vám vypláceny nemocenské dávky.

Máte ale možnost pracovat v jiném pracovním poměru, na dohodu (DPP nebo DPČ) pro jiného (nebo i stejného) zaměstnavatele. Nebo třeba podnikat.

Jediné co nesmíte, je vykonávat stejné zaměstnání (a dostávat za něj výplatu). Dále je také potřeba, aby výkon nějaké práce, během pracovní neschopnosti, nebyl v rozporu s podmínkami vaši neschopenky.

To mimo jiné znamená, že pokud budete muset být osobně přítomna na pracovišti vašeho druhého zaměstnavatele, pak je to možné jen v době, kdy máte povoleny vycházky. Což bývá maximálně 6 hodin denně, v době od 7:00 do 19:00.

Povaha druhé práce, během neschopenky, by také měla být v souladu s léčebným režimem.

Například, pokud z důvodu rizikového těhotenství, máte zakázánu práci ve stresovém nebo jinak rizikovém prostředí, tak byste to měla respektovat i při výkonu nějaké brigády nebo přivýdělku.

Během pracovní neschopnosti, můžete pracovat v pracovním nebo služebním poměru, nebo uzavřít nějakou dohodu o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ).

Na nárok, na nemocenské dávky a jejich výpočet, nebude mít příjem z tohoto přivýdělku žádný vliv. Tam se vychází z vašeho příjmu z hlavního zaměstnání, ještě před začátkem nemocenské.

Podobné to bude i s mateřskou (peněžitou pomocí v mateřství). Tam také nějaká brigáda/přivýdělek, nehraje žádnou roli. Výpočet PPM bude vycházet z vašich příjmů, ještě před neschopenkou.

Takže jediné, co si musíte pohlídat, jsou vycházky, a to, aby vykonávaná práce byla v souladu s vaším rizikovým těhotenstvím

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,