Výpočet mateřské po rizikovém těhotenství v novém zaměstnání

Dobrý den,

prosím o radu, jak se mi bude počítat mateřská, když jsem v první práci byla zaměstnaná víc jak 2 roky.

Ukončila jsem s nimi pracovní poměr koncem v polovině roku 2020. Pak jsem byla dva měsíce na Úřadu práce, jako nezaměstnaná.

Od září 2020 jsem zaměstnaná v nové práci. Teď momentálně, jsem už asi 3 týdny na neschopence se zády. A zjistila jsem, že jsem těhotná, tudíž se již do práce nevrátím.

I když záda jsou už lepší, tak předpokládám, že mi po Novém roce doktora napíše rizikové těhotenství, takže budu na neschopence až do porodu.

Ovlivní výpočet mateřské to, že budu delší dobu před porodem jenom pořád na neschopence?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Monika K., 25.12.2020 8:12

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.12.2020 10:28 napsal/a:
 

Dobrý den,

To, že jste v době před porodem (a před začátkem mateřské dovolené), na delší pracovní neschopnosti (zdravotní problémy se zády, rizikové těhotenství), nemusí mít žádný negativní vliv, na nárok na mateřskou a její výpočet.

Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), by vám měl vznikat na základě toho, že jste zaměstnaná a tudíž i účastník nemocenského pojištění (to, že jste nyní na neschopence, nevadí). Měla byste tedy bez problémů splňovat základní podmínky, pro nárok na mateřskou.

Výpočet mateřské (peněžité pomoci v mateřství), se provádí na základě vašeho příjmu ze zaměstnání (z hrubé mzdy). Nemocenské dávky, které dostáváte během pracovní neschopnosti, do výpočtu mateřské vůbec nevstupují.

Pro výpočet vyměřovacího základu (ze kterého se pak stanoví PPM), je rozhodující příjem v posledním zaměstnání. Obvykle se uvažuje doba posledních 12 měsíců (před začátkem PPM).

Pokud v posledním zaměstnání pracujete kratší dobu, pak se výpočet PPM, provede z této kratší doby.

Zjednodušeně se dá výpočet představit tak, že se sečte vaše hrubá mzda za příslušné měsíce, spadající do rozhodného období. Ty se pak vydělí počtem kalendářních dní. Dny, kdy jste byla v pracovní neschopnosti, spadají mezi vyloučené dny, takže se s nimi nebude počítat.

Pokud byste v posledním zaměstnání pracovala například 3 měsíce, a následně byla před začátkem mateřské třeba 6 měsíců v pracovní neschopnosti, tak by to na výsledný výpočet mateřské nemělo žádný negativní vliv. Pro výpočet by se zahrnuly jenom příslušné 3 měsíce, kdy jste v zaměstnání pracovala.

Takže, abych to shrnula. Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), byste podle všeho měla mít nárok. Výpočet PPM bude vycházet z příjmů (hrubé mzdy), kterou jste měla ještě před začátkem neschopenky se zády.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,