Mám nárok na mateřský nebo rodičovský příspěvek – dlouhodobý pobyt v Anglii?

Dobrý den,

již nějakou dobu žiji v Anglii, pracuji tady jako dobrovolník pro charitu (nedostávám výplatu, nemám pracovní smlouvu, jen tady pomáhám za byt a stravu).

Před příjezdem do Anglie jsem 2 roky pracovala v ČR a několik měsíců jsem byla vedena na Úřadu práce (zařizovala jsem své mezinárodní stěhování).

V lednu 2021 jsem na vlastní žádost byla vyřazena z evidence Úřadu práce (nemohu se účastnit schůzek v ČR).

Moje otázka se týká zdravotního a sociálního pojištění. Rozumím tomu, že si teď musím platit české zdravotní pojištění (okolo 2000,- měsíčně) nebo doložit, že platím pojištění tady (což není můj případ). Co však pojištění sociální?

Chtěla bych se zeptat, na co mám právně nárok v případě těhotenství, porodu a mateřství, pokud bych se rozhodla pokračovat v životě v Anglii – např. mám nárok na mateřský nebo rodičovský příspěvek? Nebo pokud nejsem vedena v evidenci pracovního úřadu, mám smůlu?

Předem moc děkuji za odpověď a případnou radu.
S přáním hezkého dne

Dotaz poslal/a: Eva, 22.02.2021 18:11

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.02.2021 16:45 napsal/a:
 

Dobrý den,

Co se týká zdravotního pojištění, tak zde máte opravdu povinnost, si jej platit sama. Aktuálně je minimální zdravotní pojištění ve výši 2052 Kč měsíčně a musíte si je platit za ty měsíce, kdy za vás po celý kalendářní měsíc neplatí zdravotní pojištění nikdo jiný (stát, zaměstnavatel apod.).

Alternativně je možnost odhlášení ze zdravotního pojištění v ČR, ale to je možné jen při dlouhodobějším pobytu mimo ČR (minimálně 6 měsíců), a pokud doložíte, že budete mít zdravotní pojištění v zahraničí. Což jak uvádíte, není váš případ.

Co se týká sociálního pojištění, tak u něj není povinnost platit nějakou minimální měsíční částku. Současně se vám ale tato doba, nezapočítává do minimální doby pro nárok na důchod (aktuálně je to minimálně 35 roků).

Je možnost platit dobrovolné důchodové pojištění, což je aktuálně 2482 Kč měsíčně. Zda a kdy se to vyplatí, je na dlouhou debatu. Rozhodně to není povinné.

Co se týká nároku na nějakou podporu v případě těhotenství, porodu a mateřství, tak s ní to můžete mít dost složité.

Během těhotenství by vám aktuálně nevznikal nárok asi na nic. Během těhotenství – pokud jste například v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství – můžete mít nárok na nemocenské dávky, jen pokud jste zaměstnaná v ČR (odvádíte zde nemocenské pojištění – což je něco jiného než zdravotní pojištění).

Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) vám aktuálně vzniknout také nemůže. Zde je předpokladem účast na nemocenském pojištění (zpravidla tedy i doba v zaměstnání), minimálně 270 kalendářních dní za poslední dva roky, před nástupem na mateřskou.

A současně být v době nástupu na PPM, zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo v ochranné době až 180 dní od skončení posledního zaměstnání (ve kterém jste již byla těhotná).

Pokud v ČR nebudete pracovat, pak vám na nemocenskou/mateřskou nárok nevznikne.

Za určitých podmínek byste mohla mít nárok na sociální dávky, jako je rodičovský příspěvek a porodné. Tam by ale záleželo na více faktorech.

Pro nárok na sociální dávky, nestačí mít v ČR trvalé bydliště, ale měla byste zde mít i faktické bydliště. Viz zákon číslo 111/2006 Sb., paragraf 5:

(6) Osoba má bydliště na území České republiky, zejména pokud se zde dlouhodobě zdržuje, vykonává zde výdělečnou činnost, žije zde s rodinou, plní zde povinnou školní docházku nebo se zde soustavně připravuje na budoucí povolání, popřípadě existují jiné významné důvody, zájmy či aktivity, jejichž vzájemná souvislost dokládá sepětí této osoby s Českou republikou.

To, že nejste v ČR vedená na Úřadu práce, není to podstatné. Pokud ale budete dlouhodobě žít mimo ČR (tj. nebudete zde mít bydliště ve smyslu zákona citovaného výše), pak vám nevzniká nárok na sociální dávky.

Záleží ale i na dalších faktorech – kde se narodí dítě, jaké má trvalé bydliště, občanství, na otci dítěte a jeho vazbě na ČR, zda byste měla nárok na nějaké dávky/podporu v zahraničí atd

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,