Nárok na ošetřovné při rotační výuce po otevření škol

Dobrý den, měla bych dotaz, od ledna čerpám bez přerušení na dceru ošetřovné. V březnu 18. 3. 2021 ji bylo 10 let. Ošetřovné jsem nepřerušila.

Nyní bude navštěvovat v rámci rotací základní školu. Budu mít nárok na ošetřovné, samozřejmě pouze za dny kdy nebude dcera navštěvovat ZŠ v případě, že vyplním žádost o ošetřovné, navazující z předešlých měsíců?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Václava, 07.04.2021 10:37

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.04.2021 10:02 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ve dnech, kdy bude mít dítě nadále nařízenou distanční výuku, bude i nadále trvat nárok na ošetřovné, podle zákona o krizovém ošetřovném (zákon 438/2020 Sb.).

Vzhledem k tomu, že by se mělo i nadále jednat o stejnou sociální událost, kdy potřeba pečovat o dítě vznikla již na začátku ledna 2021, pak by měly být i nadále rozhodující podmínky platné v době začátku této sociální události.

Tj. pokud bylo dítěti méně než 10 roků, v době kdy začalo platit omezení osobní přítomnosti ve škole, pak máte nárok na ošetřovné.

Za duben 2021, byste tedy měla vyplňovat stejnou žádost o ošetřovné, jako v předchozích měsících, kde budete používat stejné číslo žádosti.

V první polovině dubna je možné žádat ošetřovné za všechny dny (s výjimkou velikonočních prázdnin). Ve druhé polovině dubna, kdy již bude probíhat rotační výuka, pak můžete žádat ošetřovné za ty dny, kdy dítě nebylo ve škole.

Jiná situace by nastala ve chvíli, kdy by došlo k úplnému otevření škol. Pokud by například nyní byly školy nějakou dobu bez omezení pro dané dítě (jako tomu bylo například v prosinci), pak by již při dalším omezení nárok na ošetřovné nevznikal.

Takto by se ale mělo jednat o pokračování omezení, které platí pro většinu dětí už od konce prosince.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,