Nástup z rodičovské dovolené na mateřskou dovolenou

Dobrý den,

V únoru 2022 mi bude končit rodičovský příspěvek na prvního syna. Ale už v lednu 2022, mám předpokládaný termín porodu druhého dítěte.

Je mi jasné, že nevyberu celou částku rodičovského příspěvku, ale chci se zeptat, zda mám ukončit pobírání RP dříve a mám nárok nastoupit znovu na mateřskou dovolenou, když jsem po celou dobu zaměstnána u jednoho zaměstnavatele.

Nebo již nemám nárok na mateřskou dovolenou, kterou bych nastoupila opět 6 týdnu před plánovaným porodem?

A kde v případě nároku mám žádat?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Pavla D., 06.10.2021 13:24

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.10.2021 16:23 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste stále zaměstnána (tj. nyní jste pouze na rodičovské dovolené, ale váš pracovní poměr neskončil), pak máte nárok na mateřskou dovolenou, i u druhého dítěte.

K datu nástupu na mateřskou dovolenou (můžete nastoupit nejdříve 8 týdnů před termínem porodu, nejpozději pak 6 týdnů před termínem porodu), oznámíte svému zaměstnavateli, že vám končí rodičovská dovolená, a že nastupujete na mateřskou dovolenou.

Současně vám váš gynekolog, vyplní příslušnou žádost o peněžitou pomoc v mateřství (PPM), kterou předáte svému zaměstnavateli. Ten do žádosti doplní potřebné údaje a předá ji na ČSSZ.

Výše peněžité pomoci v mateřství (PPM) na druhé dítě, se bude odvíjet od stejného vyměřovacího základu, jako tomu bylo u prvního dítěte.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 3:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

To, že před nástupem na druhou mateřskou, nestihnete vyčerpat celý rodičovský, vás nemusí až tak moc trápit.

Je sice pravda, že ještě celkem nedávno, byste opravdu o část nevyčerpaného rodičovského příspěvku, mohla přijít. Od července 2021, už je to ale jinak.

Poslední rodičovský příspěvek, vám bude vyplacen zřejmě v listopadu (nevím, kdy přesně máte termín porodu a tím i nástup na PPM, v měsíci, kdy již máte nárok na PPM, ztrácíte nárok na RP).

Po narození dítěte, se ale můžete obrátit na Úřad práce, a požádat si o vyplacení zbývající, nevyčerpané části rodičovského příspěvku.

Viz paragraf 30a, odstavec 1, zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb.:

§ 30a

 (1) Rodič, kterému zanikl nárok na rodičovský příspěvek z důvodu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině, nebo z důvodu vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství na další nejmladší dítě v rodině, má nárok na jednorázovou výplatu částky, která nebyla vyčerpána z celkové částky rodičovského příspěvku na dítě, které přestalo být nejmladším dítětem v rodině. Podmínkou je, že alespoň jednomu z rodičů lze k datu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině stanovit denní vyměřovací základ nebo že je některý z rodičů k tomuto datu osobou, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu samostatně výdělečně činnou. Jednorázová výplata částky se rodiči vyplatí po narození dítěte, které se stalo nejmladším dítětem v rodině, a to v kalendářním měsíci, který následuje po kalendářním měsíci, v kterém rodič ohledně narození nejmladšího dítěte v rodině splnil ohlašovací povinnost podle § 61 odst. 1.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,