OBZP a nárok na mateřskou

Dobrý den,

Plánujeme s manželem miminko a já nevím, jestli budu mít nárok na mateřskou anebo se o ní má přihlásit radši manžel OSVČ.

Já jsem OBZP, živnost mám pozastavenou, jsem v domácnosti, platím si jen zdravotní.

Četla jsem, že mateřskou dostanou ti, kteří si platí nemocenské pojištění. Stačí, když si budu hradit nemocenské nebo musím platit i sociální?

Moc děkuji za radu.

Dotaz poslal/a: Michaela, 03.02.2021 9:18

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.02.2021 19:08 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na mateřskou – peněžitou pomoc v mateřství – můžete mít nárok, pouze při splnění příslušných podmínek. Mezi ně patří účast na nemocenském pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dní, za poslední dva roky. OSVČ pak musí mít minimálně 180 dní (z těchto 270 dní) za poslední rok.

Dále je nutné, abyste v době začátku PPM byla účastníkem nemocenského pojištění, nebo v ochranné době, až 180 od skončení poslední nemocensky pojištěné činnosti.

Pokud jste OBZP, pak velmi pravděpodobně nebudete mít nárok na „mateřskou“ (PPM). Jako OBZP si nemůžete „jen tak“ platit nemocenské pojištění. Taková možnost není.

Nemocenské pojištění za vás platí buď zaměstnavatel, nebo si jako OSVČ, můžete platit dobrovolné nemocenské pojištění. Nejde ale platit jenom toto dobrovolné nemocenské pojištění.

Musela byste společně s tím, platit i zálohy na sociální a zdravotní pojištění (alespoň minimální). Tj. aktuálně (2021), by to bylo minimálně 2393 Kč (ZP) + 2588 Kč (SP) + 147 Kč (NP) = 5128 Kč měsíčně.

Nemocenské pojištění byste si také musela platit s dostatečným předstihem – tak aby byla splněna podmínka minimální doby účasti na NP (270 dní za poslední dva roky, a pro OSVČ 180 dní za poslední rok).

Vašemu manželovi, který je OSVČ, může vzniknout nárok na PPM, jen pokud si platí dobrovolné nemocenské pojištění, a splní příslušní podmínky.

Pozor také na to, že pokud si vy/manžel budete platit jen minimální nemocenské pojištění, což je aktuálně 147 Kč měsíčně (ve 2020 to bylo 126 Kč měsíčně), tak je i mateřská jen „minimální“ (cca 4860 Kč za měsíc). V průběhu čerpání PPM, by také OSVČ neměl osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost.

Pokud nebudete mít nárok na mateřskou, nebo po jejím skončení, máte ale určitě nárok na rodičovský příspěvek. Tam není podmínka předchozího zaměstnání/placení pojištění – resp. vždy můžete mít nárok na RP ve výši až 10 000 Kč měsíčně (a maximálně 300 000 Kč celkem).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,