Pozdní registrace na Úřadu práce – hrozí mi nějaká sankce?

Dobrý den,

chci se zeptat, co mě čeká, když přijdu zaregistrovat na UP se zpožděním o 15 dnů?

Zda budu muset něco doplatit?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Martin, 15.06.2021 10:51

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.06.2021 15:16 napsal/a:
 

Dobrý den,

Po skončení zaměstnání, nemáte žádnou povinnost, chodit na Úřad práce. Je to vaše právo, ale ne povinnost.

Na Úřad práce tedy můžete jít kdykoliv, podle toho, jak se vám to hodí.

Je zde pouze ta okolnost, že pokud na Úřad práce, přijdete do 3 pracovních dní, od skončení zaměstnání, pak se vám evidence na Úřadu práce, počítá ode dne ukončeného zaměstnání.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 26, odstavec 1:

§ 26 Zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání

(1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

Pokud na ÚP přijdete po 15 dnech, tak vás zaevidují k datu, ke kterému jste na ÚP přišel. Mezi koncem zaměstnání a začátkem evidence na ÚP, tam budete mít „mezeru“ 2 týdny. Žádná sankce vám ale nehrozí.

Pokud máte mezi koncem zaměstnání a začátkem evidence na ÚP, mezeru jen 2 týdny, tak byste zřejmě ani neměl mít povinnost, doplácet si sám zdravotní pojištění.

Povinnost platit si sám zdravotní pojištění, máte až ve chvíli, kdy po celý kalendářní měsíc, za vás neplatí zdravotní pojištění stát, nebo zaměstnavatel.

Pokud za vás ale po část měsíce zaplatil ZP zaměstnavatel, nebo ho následně bude platit stát (za nezaměstnané na ÚP, platí ZP stát), tak si jej doplácet nemusíte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,