Péče o dítě do 7 let – jaké mám možnosti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké mám / nemám možnosti…

Resp. 1. 10. 2022 bude mít syn 4. narozeniny, RP mám do 4 let věku dítěte. Naskytla se mi možnost práce jako průvodce v Lesním klubu. Syn by tam mohl být se mnou. Smlouvu bych měla na DPP.

Má otázka je, jak by to bylo se sociálním a zdravotním pojištění? Kolik si mohu vydělat? Je to vůbec takto možné se synem?

Dotaz poslal/a: Klára, 06.09.2022 18:26

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.09.2022 16:31 napsal/a:
 

Dobrý den,

Po dobu, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, za vás stát platí zdravotní pojištění.

Po skončení rodičovského příspěvku, pokud nebudete zaměstnaná (v zaměstnání, kde by bylo odváděno zdravotní pojištění), nebo pokud nebudete vedená na Úřadu práce jako nezaměstnaná (nebo případně spadat do jiné kategorie pojištěnců, za které platí ZP stát), máte povinnost, platit si sama alespoň minimální zdravotní pojištění.

Jedním z možných řešení je to, že u své zdravotní pojišťovny nahlásíte, že jste osobou celodenně pečující o dítě do 7 roků. Pak by za vás stát dále hradil zdravotní pojištění.

V takovém případě, jsou zde ale určitá omezení.

1) Jako osoba, celodenně pečující o dítě do 7 roků, nesmíte mít příjem, který by podléhal dani z příjmů.

U dohody o provedení práce (DPP), tedy měsíční hrubý příjem, nesmí překročit 10 000 Kč. U dohody o pracovní činnosti (DPČ), nesmí příjem dosáhnout 3500 Kč.

2) Současně platí, že o dítě musíte skutečně osobně, celodenně řádně pečovat.

To zahrnuje i to, že dítě předškolního věku není umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje čtyři hodiny denně.

Záleží tedy na tom, jaké parametry bude mít zmiňovaná smlouva DPP. Pokud by byl měsíční příjem vyšší než 10 000 Kč, pak se vám z příjmu strhává sociální a zdravotní pojištění a daň, jako u běžných zaměstnanců.

V závislosti na výši příjmu, se vám může strhávat i doplatek do minimálního zdravotního pojištění (pokud by byl příjem více než 10 000 Kč ale méně než minimální mzda).

Pokud bude příjem do 10 000 Kč měsíčně, pak se neplatí sociální a zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění si pak musíte buď platit sama (aktuálně je to 2187 Kč měsíčně), nebo být vedená jako osoba pečující o dítě do 7 roků.

Sociální pojištění za vás při příjmu do 10 000 Kč nikdo neplatí. Pokud chcete, aby se vám tato doba práce na DPP, zohlednila pro budoucí důchod, musela byste si jedině začít platit dobrovolné důchodové pojištění (aktuálně je to 2744 Kč měsíčně). Placení důchodového pojištění ale není povinné (povinné je jen zdravotní pojištění).

U dohody DPP, také pozor na limit maximálně 300 hodin za rok, pro jednoho zaměstnavatele.

Pokud budete vedená, jako osoba pečující o dítě do 7 roků, tak dítě nesmí být ve školce, jeslích či podobném zařízení déle, než 4 hodiny denně. Dítě ani nesmí být svěřeno do celodenní péče jiné osobě (například babička), pokud by se mělo jednat o celý měsíc.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,