Osoba pečující o dítě do 7 let – mám nárok a jak postupovat?

Dobrý den, jsem momentálně vedena na úřadu práce po skončení rodičovského příspěvku již rok.

Dcera je momentálně přijata do školky, avšak vzhledem k tomu, že jí byla diagnostikována vývojová dysfázie a dcera v školce nejí žádné jídlo, musím dceru vyzvedávat po obědě. Tj. dcera je ve školce pouze dopoledne 4 hodiny.

Úřad práce mi vypisuje doporučenky na práci. Mám doklad od psychologa a od školky, avšak to nestačí a musím chodit po pohovorech.

Chtěla jsem se zeptat, zda bych mohla zažádat o zařazení, jako osoba pečující o osobu do 7 let. Měla bych na to nárok a jak dál postupovat?

Hledala jsem práci, avšak na 3 hodiny mne nikde zaměstnat nechtějí.
Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jana K., 16.03.2023 13:20

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.03.2023 17:20 napsal/a:
 

Dobrý den,

Být „osobou pečující o dítě do 7 roků“ (nebo o dvě děti do 15 roků), neznamená nic „zvláštního“. Nevzniká vám tím nárok na žádné zvláštní „úlevy“ nebo sociální dávky. Jediná oblast, kde to něco znamená, je placení zdravotního pojištění.

Pokud byste byla osobou pečující o dítě do 7 roků, pak za vás platí zdravotní pojištění stát (to ale za vás platí i v době, kdy jste vedená na Úřadu práce).

Abyste se stala „osobou pečující o dítě do 7 roků“, tak stačí tuto skutečnost oznámit své zdravotní pojišťovně. Vyplníte jednoduchý formulář – čestné prohlášení a od zvoleného data, budete u své zdravotní pojišťovny evidována, jako osoba pečující o dítě. A zdravotní pojištění za vás bude platit stát.

Je s tím spojeno několik omezení. Jako osoba pečující o dítě, se o ně musíte řádně a celodenně starat. V praxi to znamená, že dítě nesmí chodit do školky na dobu delší než 4 hodiny (což ale u vás není problém).

Pokud by už chodilo do školy, pak tam může chodit jen po dobu vyučování, nesmíte ho například dávat do družiny.

Dítě ani nesmíte dávat na hlídání někomu jinému – například o prázdninách, nesmí být dítě celý kalendářní měsíc u babičky, atp.

Jako osoba pečující o dítě, nesmíte mít zdanitelné příjmy. Tj. můžete mít maximálně nějakou brigádu na DPP s příjmem do 10 000 Kč, atp. Nesmíte ale mít klasické zaměstnání (ani na zkrácený úvazek) nebo podnikat.

To, že budete vedená jako osoba pečující o dítě, ale řeší jen a pouze zdravotní pojištění. Doba péče o dítě (od jeho 4 roků dále), se vám nezapočítává jako doba důchodového pojištění (musela byste si jedině začít sama platit dobrovolné důchodové pojištění, v roce 2023 je to 2823 Kč měsíčně).

Pokud jste nyní vedená na Úřadu práce, tak za vás zdravotní pojištění platí stát. Pokud byste ukončila evidenci na Úřadu práce, a neměla žádné zaměstnání (podnikání apod.), tak byste si musela platit sama minimální zdravotní pojištění (v roce 2023 je to 2336 Kč), nebo být vedená u své zdravotní pojišťovny, jako osoba pečující o dítě (s výše uvedenými omezeními).

Jako osoba pečující o dítě, ale nemůžete být současně vedená jako uchazeč o zaměstnání na Úřadu práce. Jako osoba pečující o dítě, nemáte nárok na žádné speciální sociální dávky nebo nějakou jinou podporu.

Pokud nebudete vedena na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání, pak to může mít případně i negativní vliv na některé sociální dávky (pokud byste je pobírala), jako je například příspěvek na živobytí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,