Konec rodičovského příspěvku u OSVČ, co je potřeba udělat?

Dobrý den, prosím o radu, jak máme postupovat u manželky.

V roce 2019 nastoupila na rodičovskou dovolenou, a pobírá od této doby rodičovský příspěvek.

Vzhledem k tomu, že jsem měl dostatečně vysoký příjem, mohli jsme si zvolit variantu na dva roky. Nyní jí na konci roku 2020 skončí rodičovský příspěvek.

Manželka podniká jako OSVČ a bylo tomu tak i před narozením syna. Platila si nepovinné nemocenské pojištění. Příjem z podnikání však měla nízký, vždy do 50 000 Kč ročně. Změnila si podnikání na vedlejší činnost.

Prosím o informaci, jak postupovat po skončení rodičovského příspěvku? Musíme činit nějaké kroky, nebo může nadále zůstat doma se synem, až do jeho určitého věku?

Je nutné cokoli hlásit na sociálku nebo Úřad práce? Pokud by se přihlásila na Úřad práce, bude moci pobírat podporu v nezaměstnanosti?

Kdo bude muset od ledna 2021 hradit sociální a zdravotní pojištění?

Předem děkuji za informace

Dotaz poslal/a: Michal S., 22.12.2020 21:16

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.12.2020 12:57 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během doby, kdy vaše žena dostávala rodičovský příspěvek, za ni platil zdravotní pojištění stát. Z toho důvodu, mohla být po tuto dobu, vedena jako OSVČ vedlejší. A pokud měla jen nízké příjmy z podnikání, tak případně nemusela platit zálohy.

Ve chvíli, kdy jí skončí rodičovský příspěvek, tak se tím automaticky stává OSVČ hlavní. Od ledna 2021, by jí tedy vznikala povinnost, platit opět alespoň minimální zálohy pro OSVČ.

V roce 2021, bude minimální zdravotní pojištění pro OSVČ, částka 2 393 Kč měsíčně. Minimální sociální pojištění, bude v roce 2021 částka 2 588 Kč. Minimální nemocenské pojištění se od 1. 1. 2021 zvyšuje na 147 Kč.

Ukončení rodičovského příspěvku a to, že je opět OSVČ hlavní, by mělo být oznámeno na zdravotní pojišťovnu a ČSSZ (resp. místní OSSZ).

Na Úřad práce nemá smysl chodit. Nebude nezaměstnaná, bude mít podnikání jako OSVČ, jako hlavní činnost.

Pokud by vaše žena neměla v plánu nějak aktivně podnikat, a chtěla ještě nějakou dobu pečovat o dítě, pak je řešením to, že podnikání ukončí nebo alespoň přeruší. Přerušení je nutné nahlásit na Finanční úřad, ČSSZ a zdravotní pojišťovnu, případně i Živnostenský úřad atd.

Po přerušení podnikání, by vaše manželka mohla jít na Úřad práce. Vznikal by jí i nárok na podporu v nezaměstnanosti. A také, po dobu kdy by byla vedena jako nezaměstnaná na Úřadu práce, by za ni zdravotní pojištění platil stát. Sociální pojištění stát neplatí, ale doba až do 4 roků se jí následně započítá do nároku na důchod.

Případně nemusí chodit na Úřad práce, ale může jen u své zdravotní pojišťovny oznámit, že bude osobou pečující o dítě do 7 roků. Pak by za ni opět zdravotní pojištění platil stát. Pro sociální platí to samé, co na Úřadu práce. Doba do 4 roků se započítá do nároku na důchod.

Jako osoba pečující o dítě do 7 roků, ale nemá nárok na nějaký speciální příjem. Je to záležitost čistě jen zdravotního pojištění.

Osoba pečující o dítě do 7 roků, také nemůže být aktivní podnikatel (OSVČ), a má omezen, i možný příjem z DPP (do 10 000 Kč měsíčně) nebo DPČ (do 3500 Kč měsíčně). Až bude dítě trochu větší, tak je zde i limit, na maximálně 4 hodiny denně ve školce/jeslích apod.

Měli byste se rozhodnout, co vám dává smysl – ekonomicky, z pohledu péče o rodinu, atd. A podle toho si to pak nějak od ledna 2021 nastavit.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,