Mám smlouvu na dobu určitou a onemocním ještě před ukončením zaměstnání

Dobrý den,

Mám v zaměstnání smlouvu na dobu určitou. Ta by mi měla skončit příští měsíc. Už nějakou dobu mám problémy se zády a lékař mi radí, že bych měl jít na operaci.

Zajímalo by mě, jak to bude, pokud bych šel na operaci, a následně byl ještě několik týdnů na neschopence? Měl bych nárok na nemocenskou i po skončení pracovního poměru? A jak by to bylo s nárokem na podporu v nezaměstnanosti?

Děkuji a hezký den.

Dotaz poslal/a: Petr T., 05.10.2020 18:14

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 06.10.2020 14:27 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud máte pracovní poměr na dobu určitou, a neschopenku (pracovní neschopnost), zahájíte ještě před ukončením pracovního poměru, pak to na nárok na nemocenské dávky nebude mít žádný vliv.

Pokud je pracovní neschopnost (neschopenka) zahájena ještě v průběhu zaměstnání, nebo maximálně do 7 dní od jeho skončení, pak vám vzniká nárok na nemocenské dávky, po celou dobu trvání pracovní neschopnosti (maximálně 380 dní).

Může to hrát určitou roli u nároku na náhradu mzdy za prvních 14 dní nemoci. Prvních 14 dní na neschopence vám „nemocenskou“ (náhradu mzdy) vyplácí zaměstnavatel. Na náhradu mzdy máte nárok jenom v době, kdy jste zaměstnaný.

Pokud byste na neschopenku nastoupil například 1 týden před ukončením pracovního poměru, pak dostanete náhradu mzdy jen za prvních 7 dní (resp. za neodpracované směny v této době).

Další 7 dní byste pak nic nedostal. A od 15 dne byste už zase měl nárok na placenou neschopenku (nemocenské dávky).

Tím, že máte pracovní poměr na dobu určitou, tak může dojít k jeho ukončení i v době, kdy budete v pracovní neschopnosti (u pracovního poměru na dobu neurčitou je to jiné, tam nemůžete během neschopenky dostat výpověď).

Během doby, kdy budete na neschopence po skončení zaměstnání, nemusíte chodit na Úřad práce. Když máte neschopenku, tak vás Úřad práce nemůže zařadit mezi uchazeče o zaměstnání.

Až vám skončí neschopenka, tak byste měl zajít na Úřad práce a tam vás zaevidují. Pokud splňujete podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti (máte „odpracováno“ alespoň 12 měsíců za poslední dva roky), pak budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. A její výše by se měla odvíjet od vašeho příjmu (průměrné čisté mzdy) v posledním zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,