Můžu si o kompenzační bonus za červen požádat už v květnu?

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli nevíte, jak je to přesně s žádostí o druhou podporu pro živnostníky. Aktuálně je možné požádat o 19500 Kč za květen a červen 2020. Nevím ale, jestli mohu o podporu za červen žádat už teď v květnu? Nebo musím čekat až do června? Věci okolo epidemie se sice pořád mění, ale mě je už teď jasné, že i v červnu budu mít tak maximálně 50% zakázek.

Předem děkuji za radu.

Dotaz poslal/a: David M., 18.05.2020 11:41

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.05.2020 09:00 napsal/a:
 

Dobrý den,

Druhá podpora pro živnostníky (OSVČ), je stanovena pro období od 1. května 2020 do 8. června 2020.

Za jeden kalendářní den (v tomto období) můžete dostat 500 Kč. Celkem se tedy jedná o 19 500 Kč za květen a červen 2020.

Předchozí podpora pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun byla za období od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020.

Podle aktuálně dostupných informací, je možní žádat o vyplacení podpory pro OSVČ (druhý kompenzační bonus 19 500 Kč), již v květnu. A to i za červen.

Původně to mělo být tak, že pokud živnostník (OSVČ) splňoval podmínky pro nárok na kompenzační bonus alespoň v jednom dni v měsíci květnu, tak si mohl požádat o vyplacení podpory za celý měsíc květen. Ale s žádostí o vyplacení podpory za červen, musel počkat na začátek června.

Následně to ale Finanční správa změnila, takže už v květnu, je možné žádat rovnou o vyplacení podpory i za červen. Resp. tedy za období do 8. června 2020.

Jestli bude i nějaká třetí podpora pro OSVČ (třetí kompenzační bonus) za další část měsíce června (nebo i za červenec) zatím není jasné. Zatím žádné podobné informace nejsou k dispozici.

V průběhu měsíce května se postupně ruší všechna omezení. Snad všechna omezení by měla skončit do 25. května 2020. Takže by se mohlo zdát, že v červnu již nebude další důvod pro podporu pro OSVČ.

Na druhou stranu, je u mnoha oborů logické, že rozjezd podnikání po skončení epidemie, bude i v průběhu června dost pomalý.

Přesně tak jak zmiňujete i vy, ve svém dotazu. Dá se očekávat, že minimálně v první části měsíce června, bude ještě řada živnostníků značně postižena následky epidemie koronaviru.

Je tedy možné, že vláda následně schválí i nějakou další podporu pro červen nebo červenec 2020.

Každopádně k vašemu dotazu: Ano, určitě si můžete už v květnu požádat o vyplacení podpory (kompenzačního bonusu) i za červen. Tedy rovnou si podat žádost o vyplacení celé částky 19 500 Kč najednou.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,