Nemocenská při skončení PP na dobu určitou bez nároku na PPM?

Dobrý den, ráda bych poprosila o názor a pomoc. Od 1. 2. 2020 jsem zaměstnaná na dobu určitou do 30. 6. 2020. Již v únoru jsem zjistila, že jsem těhotná a od března jsem s rizikovým těhotenstvím v pracovní neschopnosti.

Chtěla jsem se zeptat, jak mám postupovat v případě, že už teď vím, že nemám nárok na PPM? Před tímto zaměstnáním jsem byla půl roku na ÚP a před tím jsem byla na rodičovské dovolené 4 roky.

Můj doktor je velmi neochotný a tvrdí mi, že pokud mě má nechat na neschopence, potřebuje potvrzení od ČSSZ, že nemám nárok na PPM, a že mě může na neschopence ponechat i nadále…

A jeho zdravotní sestra mi zas řekla, ze mě může ponechat na neschopence nejdéle do nástupu na PPM a pak by se na mě měla vztahovat nějaká ochranná lhůta? Muže mě tedy nechat doktor jen tak na neschopence? (opravdu nejsem jedna z těch, které by na ní byly jen tak…). Může mě na ni nechat až do porodu? Nebo do konce šestinedělí?

A ještě bych se chtěla zeptat: Když nemám nárok na PPM, má na ni nárok můj manžel místo mě? Bývalá šéfová mi tvrdila, že když na ni nemám nárok já, má na ni nárok můj manžel i v případě, že by chodil normálně do práce a s miminkem doma nebyl.

Velmi děkuji

Dotaz poslal/a: Bou, 15.06.2020 10:17

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.06.2020 09:12 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokusím se vám odpovědět, ptáte se ale na více různých věcí, tak snad na nic nezapomenu.

Nejprve co se týká případného nároku na PPM (peněžitou pomoc v mateřství): Píšete, že jste zaměstnaná od 1. 2. 2020 do 30. 6. 2020. Pokud se jedná o vaše jediné zaměstnání v posledních dvou letech, pak nárok na PPM mít nebudete.

U peněžité pomoci v mateřství je podmínka, že v posledních dvou letech musíte mít účast na nemocenském pojištění v rozsahu nejméně 270 kalendářních dní. U zaměstnanců to znamená být nejméně 270 kalendářních dní v pracovním poměru.

Pokud byste před aktuální prací pracovala i někde jinde, pak bystu tuto podmínku mohla splnit. Sčítá se to z různých zaměstnání. V dotazu píšete, že před aktuálním zaměstnání, jste byla půl roku na Úřadu práce a před tím na rodičovské dovolené.

Je otázka, jestli to byla opravdu rodičovská dovolená, nebo jestli jste jenom byla doma a čerpala rodičovský příspěvek. Rodičovská dovolená je situace, kdy jste před porodem zaměstnaná a následně po porodu v zaměstnání čerpáte rodičovskou dovolenou. Tj. váš pracovní poměr po tu dobu neskončil. Pak se to bere tak, že po celou dobu rodičovské dovolené jste zaměstnaná.

Nebo jste před prvním porodem nebyla zaměstnaná, nebo váš pracovní poměr skončil během mateřské nebo rodičovské dovolené. Pak jste tedy nebyla na rodičovské dovolené, ale byla jste doma s dítětem a čerpala rodičovský příspěvek (ale fakticky nezaměstnaná).

Tohle není jen tak nějaké slovíčkaření. V běžném hovoru termíny rodičovská dovolená/rodičovský příspěvek hodně splývají. Z pohledu zákonů je mezi tím ale podstatný rozdíl. Na rodičovské dovolené může být jen ten, kdo je v tu danou chvíli zaměstnaný.

Pokud by to, co zmiňujete, byla rodičovská dovolená, pak byste na PPM nárok mít mohla (doba na rodičovské dovolené se zahrnuje do nároku na PPM).

Druhou podmínkou pro nárok na PPM je to, že v době zahájení mateřské musíte být zaměstnaná, nebo v ochranné době. Délka ochranné doby odpovídá délce posledního zaměstnání, ve kterém bylo zahájeno těhotenství (maximálně 180 dní). U vás, vzhledem k délce současného zaměstnání, by byla ochranná doba 150 dní.

Tj. pokud byste měla splněnu podmínku 270 kalendářních dní za poslední dva roky, a současně spadal začátek mateřské do doby 150 dní od 30. 6. 2020, pak byste na PPM nárok mít mohla. Začátek PPM je 6 -8 týdnů před porodem.

Běžný postup je takový, že až do začátku PPM můžete být na rizikovém těhotenství. V době 6 – 8 týdnů před porodem se neschopenka ukončí a vy začnete čerpat PPM.

To je to, o čem mluvila sestřička – pokud byste splnila obě podmínky pro nárok na PPM, pak budete na neschopence z důvodu rizikového těhotenství jen do začátku 6 – 8 týdne před porodem a pak by byla neschopenka ukončena. A vy byste čerpala PPM.

Pokud nemáte nárok na PPM, pak může být v souvislosti s porodem nárok na nemocenské dávky. A to v době 6 týdnů před porodem, a následně cca 6 týdnů po porodu (resp. o ukončení rozhoduje lékař). Pro tuto nemocenskou je právě potřeba potvrzení od ČSSZ, že nemáte nárok na PPM.

Viz paragraf 57 1f, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

§ 57 Vznik dočasné pracovní neschopnosti

(1) Ošetřující lékař rozhodne o vzniku dočasné pracovní neschopnosti

f) pojištěnky, která doložila potvrzením orgánu nemocenského pojištění, že nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství z žádné pojištěné činnosti, a to od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

Tj. to je to o čem mluví váš doktor. Pokud nemáte nárok na PPM, tak potřebuje potvrzení od ČSSZ, aby vám mohl nechat neschopenku.

K poslednímu dotazu. Na PPM může mát nárok i muž, otec dítěte. Ten musí splňovat obdobné podmínky jako žena. Tj. minimální účast na nemocenském pojištění v délce 270 dní a současně být v době začátku PPM zaměstnaný (účastník nemocenského pojištění) nebo v ochranné době (u muže jen 7 dní).

Muž může být na mateřské až od začátku 7 týdne po porodu. V takovém případě by si v zaměstnání vyřídil standardní mateřskou dovolenou a podal si žádost o peněžitou pomoc v mateřství. Součástí žádosti o PPM pro muže je i dohoda s matkou, o převzetí dítěte do péče.

Muž má nárok na 22 týdnů mateřské. Po tuto dobu nesmí vykonávat stejné zaměstnání. Tím, že peněžitá pomoc v mateřství spadá pod nemocenské dávky, tak je to podobné, jako čerpání nemocenských dávek v době pracovní neschopnosti. Nemůžete pracovat a brát výplatu a současně dostávat nemocenské dávky.

Je ale možné, aby muž ve svém zaměstnání čerpal mateřskou dovolenou (a s ní související peněžitou pomoc v mateřství). A současně aby se svým zaměstnavatelem -  na dobu mateřské dovolené - uzavřel například dohodu o povedení práce – která by ale musela být na jinou pracovní činnost (než je ta, na základě které čerpá PPM). A tedy i během mateřské, by dál pracoval.

Tj. při splnění určitých podmínek je možné, aby muž dostávat PPM a současně dál pracoval. Nemůže to být ale na základě stejné pracovní smlouvy, na jejímž základě jsou čerpány nemocenské dávky. Takže by musel mít se zaměstnavatelem jinou pracovní smlouvu (DPP nebo DPČ), nebo pracovat pro jiného zaměstnavatele.

Minimálně formálně nesmí po dobu čerpání PPM vykonávat stejnou práci (a dostávat za ni stejnou výplatu). Může ale vykonávat jinou práci (formálně to musí být něco jiného).

Viz paragraf 16, zákon o nemocenském pojištění:

§ 16

Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou

a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , , ,