Počítá se i rodičovská dovolená do potřebných 270 dní pro PPM?

Dobrý den,

do 7/2020 jsem byla jen na rodičovské. Od 2/2020 do 5/2020 jsem současně při rodičovské pracovala na dohodu o provedení práce – měsíční příjem byl přesně 10 000 (předpokládám tedy, že když to nepřekročilo 10 tisíc, tak že za tyto měsíce mi nevznikla účast na nemocenské pojištění – tudíž i za tuto dobu za mě platil nemocenské pojištění jen stát).

A od 6/2020 jsem nastoupila do zaměstnání na HPP na neurčito. Nyní jsem těhotná a předpokládaný nástup na mateřskou je 01/2021.

Chci se proto zeptat, zda se do těch potřebných 270 dní pro PPM započítává i doba, kdy jsem byla na rodičovské (kdy nemocenské pojištění za mě platil stát).

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jana K., 06.12.2020 15:56

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.12.2020 19:53 napsal/a:
 

Dobrý den,

Poměrně zásadní otázkou je, zda jste byla opravdu na rodičovské dovolené. Nebo jestli jste byla nezaměstnaná a pobírala jste rodičovský příspěvek. To jsou dvě rozdílné věci.

Pokud jste před narozením prvního dítěte, byla zaměstnaná na dobu neurčitou, a před porodem nastoupila na mateřskou dovolenou, následně na rodičovskou dovolenou, a po skončení rodičovské dovolené jste pracovní poměr ukončila a od 06/2020 nastoupila do nového zaměstnání, pak by se vám doba na rodičovské dovolené zahrnovala do účasti na nemocenském pojištění = budete mít nárok na PPM na druhé dítě.

Pokud jste ale byla před porodem prvního dítěte nezaměstnaná, nebo pokud jste například měla pracovní poměr na dobu určitou, který vám během mateřské dovolené nebo následně během rodičovské dovolené skončil, pak jste byla minimálně část doby nezaměstnaná a „jenom“ čerpala rodičovský příspěvek.

Rodičovská dovolená je pracovní volno, které vám poskytuje zaměstnavatel v zaměstnání. Během této doby máte statut zaměstnance a má to jiné dopady na případný nárok na PPM, než doba, kdy jste nezaměstnaná (pracovní poměr skončil) a dostáváte rodičovský příspěvek

Z praktického hlediska mezi těmito dvěma situacemi není příliš velký rozdíl. V obou případech jste doma a dostáváte rodičovský příspěvek, v obou případech za vás zdravotní pojištění platí stát atd. Z pohledu nároku na PPM na druhé dítě je to ale rozdílné.

Během doby, kdy jste doma s dítětem, nezaměstnaná a „jenom“ dostáváte rodičovský příspěvek, za vás nemocenské pojištění nikdo neplatí. Stát za vás platí pouze zdravotní pojištění.

V době, kdy jste pracovala na DPP a měla příjem přesně 10 000 Kč hrubého, za vás také nikdo pojištění neplatil – povinnost zaplatit pojištění (včetně toho nemocenského), by byla až při příjmu nad 10 000 Kč měsíčně (tj. například 10 001 Kč).

Pokud jste v době, kdy jste byla doma s prvním dítětem, byla nezaměstnaná, tak se vám účast na nemocenském pojištění, spadající do posledních dvou let, pravděpodobně počítá až od 06/2020 (záleží na tom, kdy přesně váš pracovní poměr skončil).

Pokud vám termín začátku PPM vychází na leden 2021, tak je velmi pravděpodobné, že na PPM nárok mít nebudete, protože nebude splněna podmínka minimální doby účasti na nemocenském pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,