Podpora v nezaměstnanosti a odstupné

Dobrý den, v loňském roce jsem byla od 14.6 vedená na ÚP, podpora mi byla přiznána od 12.6.

Jelikož jsem dostala od zaměstnavatele 12-ti měsíční odstupné, podpora mi bude vyplacena až po uplynutí 12 měsíců, tj. ode dne 12. června 2020. 14.4. jsem byla vyřazena z ÚP.

Teď, 12. dubna se mi narodila dcera a pobírám rodičovský příspěvek. Dostanu vyplacenou podporu v nezaměstnanosti za ten loňský rok? Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Michaela, 15.07.2020 18:10

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.07.2020 16:39 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě, že uchazeči o zaměstnání, který je vedený v evidenci Úřadu práce, vznikl při ukončení zaměstnání nárok na odstupné, pak je odstupné vypláceno až po uplynutí doby, za kterou odstupné náleželo.

Případný nárok na podporu v nezaměstnanosti tím není dotčen, odstupné by se vyplácelo až po uplynutí doby, za kterou náleželo (u vás to bylo 12 měsíců). Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004, paragraf 44a:

§ 44a

Uchazeči o zaměstnání, kterému bylo podle jiných právních předpisů z posledního zaměstnání vyplaceno odstupné, odbytné nebo odchodné, se podpora v nezaměstnanosti poskytne až po uplynutí doby, která se určí podle počtu násobků průměrného výdělku nebo měsíčního služebního příjmu, ze kterých byla odvozena minimální výše odstupného, odbytného nebo odchodného stanovená jinými právními předpisy. Ustanovením předchozí věty není dotčeno poskytování podpory v nezaměstnanosti po celkovou dobu stanovenou tímto zákonem.

Toto ale pochopitelně platí, jen pokud jste nezaměstnaná a uchazeč o zaměstnání. Pokud jste byla vyřazena z evidence Úřadu práce, pak již nejste nezaměstnaná (ve smyslu, že nejste uchazečem o zaměstnání, kterému by případně mohl vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti). Viz paragraf 39:

§  39

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který 

a) získal v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,

b) požádal krajskou pobočku Úřadu práce, u které je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a

c) ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

Podstatná je zde formulace „nárok má uchazeč o zaměstnání“. Tím, že aktuálně nejste vedená v evidenci Úřadu práce, nejste ani uchazečem o zaměstnání. Nárok na podporu vám tedy nyní určitě nevzniká.

Nárok byste měla jenom v době, kdy byste byly stále vedená na Úřadu práce. Pak by vám podpora v nezaměstnanosti začal být vyplácena po uplynutí těch 12 měsíců. Takto ale už na podporu v nezaměstnanosti nárok nemáte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,