Kdo platí zdravotní pojištění během neschopenky po skončení zaměstnání?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Dne 28. 7. 2019 jsem nastoupila do karantény, která trvala do 10. 8. 2019. Ke dni 10. 8. 2019 jsem obdržela výpověď ve zkušební době. Dne 11. 8. 2019 jsem nastoupila na nemocenskou, která trvala do 15. 11. 2019.

Nyní mě pojišťovna vyzvala k úhradě zdravotního pojištění za období 12. 8. 2019 – 15. 11. 2019.
Můžete mi prosím poradit.

Děkuji a jsem s pozdravem

Dotaz poslal/a: Markéta R., 21.01.2021 21:45

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.01.2021 16:35 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste po skončení zaměstnání byla v pracovní neschopnosti a vznikal vám nárok na nemocenské dávky, pak je za vás plátcem zdravotního pojištění stát.

Tuto skutečnost, ale musíte své zdravotní pojišťovně oznámit vy. Máte povinnost zdravotní pojišťovnu informovat do 8 dní o skutečnosti, že za vás plátcem zdravotního pojištění stát stal stát.

V praxi to funguje tak, že po skončení zaměstnání, váš zaměstnavatel zdravotní pojišťovně oznámil ukončení vašeho pracovního poměru.

A zdravotní pojišťovna – protože si nebyla vědoma jiné skutečnosti, si automaticky poznačila, že nyní jste OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů), která má povinnost si pojištění platit sama. Jinou informaci k dispozici neměla.

Viz např. na webu VZP

O – Osoby s trvalým pobytem na území ČR, příjemci dávek nemocenského pojištění, za které není plátcem pojistného zaměstnavatel ani (z jiného důvodu)stát, které neplatí pojistné ani jako osoby samostatně výdělečně činné 

Jde osoby s trvalým pobytem na území ČR, které po ukončení zaměstnání nemají již žádný příjem z jiného zaměstnání ani ze samostatné výdělečné činnosti, ani za ně neplatí pojistné stát z jiného důvodu, které pobírají dávky nemocenského pojištění zaměstnanců, protože onemocněly ještě v průběhu zaměstnání nebo po ukončení zaměstnání v ochranné lhůtě.

Tj. pokud své pojišťovně doložíte, že jste v uváděné době byla v pracovní neschopnosti a měla nárok na nemocenské dávky, pak by si to měli doplnit do své evidence, a zdravotní pojištění za tuto dobu, po vás nebudou požadovat.

Ideální je tedy zajít na pobočku vaší zdravotní pojišťovny nebo se obrátit na klientské call-centrum a tam situaci vyřešit. Oznamte jim skutečnost, že jste v dané době, byla v pracovní neschopnosti. Tam vám případně i řeknou, co je potřeba doložit (každá pojišťovna to může mít trochu jinak).

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,