Nemocenská po skončení pracovního poměru?

Prosím vás, začala jsem marodit 5 dní, před ukončením pracovního poměru. A pracovní neschopnost stále trvá, i když mi už zaměstnání skončilo.

Vím, že prvních 14 dní, mi za neschopenku platí zaměstnavatel. Ale nevím, jak to bude dál? Budu mít dál nárok na nemocenskou, nebo mám ukončit neschopenku, a jít na Úřad práce?

Moc děkuju!

Dotaz poslal/a: Monika V., 12.10.2021 6:02

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.10.2021 16:26 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud byla vaše pracovní neschopnost zahájena ještě před koncem pracovního poměru (nebo i kdyby byla zahájena až po jeho skončení - do 7 kalendářních dní, od skončení zaměstnání), tak máte dále nárok na nemocenské dávky.

To znamená, že není potřeba ukončovat neschopenku, a chodit na Úřad práce. Tam byste šla, až po ukončení pracovní neschopnosti.

I nadále můžete být v pracovní neschopnosti a i nadále, budete mít nárok na nemocenské dávky.

Máte pravdu, že prvních 14 dní na neschopence, vám zaměstnavatel platí náhradu mzdy za nemoc. Tady jen záleží na tom, kdy přesně skončil váš pracovní poměr. Zaměstnavatel vám totiž prvních 14 dní na neschopence platí jen v době, kdy jste u něj zaměstnaná.

Takže jen teoreticky, pokud vám pracovní poměr skončil, po 5 dnech na neschopence, tak vám následujících 9 dní, nikdo neplatí.

Během prvních 14 dní, dostáváte od zaměstnavatele náhradu mzdy, za skutečně neodpracované/zameškané hodiny. Ve chvíli, kdy vám skončí pracovní poměr, tak již na tuto náhradu mzdy, dále nemáte nárok.

To ale nic nemění na tom, že od 15 dne, již máte nárok na nemocenské dávky od státu (platí ČSSZ na základě nemocenského pojištění zaměstnanců). A to i když už jste nezaměstnaná.

Od 15 do 30 dne, pak dostáváte 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu. Od 31 do 60 dne, je to 66% a od 61 dne je to 72%.

Na nemocenské dávky, můžete mít nárok, až po dobu 380 dní, od začátku neschopenky (případně je pak v některých případech možné, další prodloužení až o 350 dní).

Po dobu, kdy budete v pracovní neschopnosti (po skončení zaměstnání), za vás zdravotní pojištění platí stát. Tato doba, se vám pak započítává, jako náhradní doba důchodového pojištění.

Na Úřad práce, byste pak šla až po skončení neschopenky (během neschopenky, vás na Úřadu práce, nemohou zařadit mezi uchazeče o zaměstnání). V závislosti na tom, zda splňujete podmínky, pak můžete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,