Pracovní neschopnost na ÚP a následný nástup na mateřskou

Dobrý den,

jsem evidována na ÚP už cca 1,5 měsíce. Pobírám podporu a jinak jsem dlouhodobě pracovala (více jak 2 roky) u zaměstnavatele na HPP.

Chtěla bych se zeptat, jestli bych nyní pobírala nemocenské dávky, v případě rizikového těhotenství na ÚP? Nevíte jakou výši a po jakou dobu?

Mohu pak případně nastoupit rovnou na mateřskou z ÚP a nemít s tím problém? Slyšela jsem, že když jdu na mateřskou rovnou z ÚP, tak je to nějak omezené?

Moc děkuji za odpověď a radu.

Mějte se krásně.

Dotaz poslal/a: Zuzana D., 07.01.2021 18:57

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.01.2021 10:03 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste nyní nezaměstnaná, vedená v evidence Úřadu práce, tak nemáte nárok na nemocenské dávky. Ani u klasické neschopenky z důvodu nemoci, úrazu nebo karantény. Ani v případě rizikového těhotenství.

Na placenou neschopenku (nemocenské dávky), je nárok jen v případě, kdy zahájíte pracovní neschopnost ještě v době zaměstnání, nebo maximálně do 7 dní od skončení zaměstnání.

Pokud jste na Úřadu práce již 1,5 měsíce, tak vám na nemocenská dávky nárok vzniknout nemůže.

Co se týká případného nároku na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), tak tam záleží na tom, zda jste již těhotná – resp. zda jste byla těhotná již během zaměstnání. Pokud vaše těhotenství začalo ještě během doby zaměstnání, pak byste nárok možná mít mohla.

U těhotné ženy, je po skončení zaměstnání ochranná doba, která může být až 180 dní. Pokud je následná mateřská (PPM), zahájena ještě během této ochranné doby, pak má nárok i nezaměstnaná.

Pokud jste ale otěhotněla až během doby na Úřadu práce (nebo pokud to teprve plánujete – to z vašeho dotazu bohužel nevyplývá, tak netuším), pak vám nárok na mateřskou nevznikne.

To samé by platilo i v případě, že by vaše těhotenství začalo jen krátce, před ukončením zaměstnání. Pak by vám to pravděpodobně nevycházelo tak, aby byla PPM zahájena ještě během ochranné doby.

Záleží tedy na tom, od kdy jste / budete těhotná. Začátek „mateřské“ (PPM) je 6 – 8 týdnů před porodem. Pokud by to bylo do 180 dní, od skončení posledního zaměstnání, tak nárok na PPM je. Jinak ne.

Pokud by vám nevznikl nárok na PPM, tak ale určitě máte nárok na rodičovský příspěvek od narození dítěte. Rodičovský příspěvek je ve výši 300 000 Kč (celkem, za celou dobu). Pokud jste neměla nárok na PPM, tak si můžete zvolit maximální měsíční částku RP do 10 000 Kč měsíčně (tj. minimálně na 30 měsíců).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,