Ukončení pracovního poměru během pracovní neschopnosti

Dobrý den.

Jsem na nemocenské od prosince dosud. Naše firma končí kvůli COVID a výpovědní lhůta je k 31. 3. 2021.

Ale dnes mi volali z práce, že mám přijít podepsat výpověď už k 28. 2. 2021. Že dostanu odstupné, i když zůstanu na nemocenské. Je to možné, když podepíšu výpověď v nemocenské??

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Věra T., 22.02.2021 17:19

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.02.2021 16:29 napsal/a:
 

Dobrý den,

Z vašeho dotazu si nejsem moc jistá, co to vlastně v zaměstnání máte „podepsat“.

Výpověď ze zaměstnání má pevně daná pravidla. Když to zjednoduším, tak pokud dostanete výpověď, tak ve výsledku nemusíte nic podepisovat. Prostě dostanete písemnou výpověď, proběhne výpovědní doba, a pracovní poměr skončí.

Pokud máte něco podepsat, tak to zřejmě bude dohoda o ukončení pracovního poměru, což je něco trochu jiného než výpověď.

Výpověď během pracovní neschopnosti, nemůžete za běžných podmínek dostat. Výjimkou je situace, kdy dochází ke zrušení firmy (paragraf 52a, zákoník práce).

§ 52 Výpověď daná zaměstnavatelem

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů: 

a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,

Ukončení pracovního poměru dohodou, je možné kdykoliv, i v průběhu pracovní neschopnosti. Případně by se mohlo jednat i o hromadné propuštění, kde jsou zase trochu jiné podmínky.

Pokud je pracovní poměr ukončen ze zákonem definovaných důvodů (kam spadá i paragraf 52a – rušení zaměstnavatele), pak máte nárok na odstupné. A to jak při výpovědi, tak i při dohodě o ukončení pracovního poměru.

Výše minimálního dostupného je daná zákonem (1-3 měsíce podle odpracovaných roků), případně vám zaměstnavatel může vyplatit i vyšší.

§ 67 Odstupné

(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně 

a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok,

b) dvojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky,

c) trojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky,

Takže ukončení pracovního poměru dohodou je možné i během pracovní neschopnosti. Pokud je pracovní poměr ukončen z důvodu rušení zaměstnavatele, pak je nárok na odstupné.

V pracovní neschopnosti můžete být i dále – na to nemá ukončení zaměstnání bezprostřední vliv. I nadále byste měla nárok na nemocenské dávky, tak jako doposud. Na tom se nic nemění.

Po skončení zaměstnání, pokud budete i dále v pracovní neschopnosti, byste tuto skutečnost měla do 8 dní nahlásit své zdravotní pojišťovně. Po skončení zaměstnání, už za vás zdravotní pojištění nebude odvádět zaměstnavatel.

Během pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání, ale spadáte do kategorie pojištěnců, za které odvádí zdravotní pojištění stát.

Je ale nutné o tom zdravotní pojišťovnu informovat (zpravidla jen vyplněním nějakého formuláře na webu pojišťovny viz například zde na webu VZP, jinde to bude podobné).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,