Je lepší podpora od Úřadu práce nebo neschopenka

Dobrý den, měla bych dotaz:

Bude mi teď v únoru 2021, končit mateřská dovolená, kterou jsem měla na 3 roky. A zjistila jsem, že jsem otěhotněla. Tak se chci zeptat, jestli je lepší jít na neschopenku (marodit) anebo se nahlásit na Úřad práce a brát podporu?

A kdybych byla na ÚP, jestli pak po další mateřské (která bude na 4 roky), když nebudu mít nic odpracované, jestli mám nárok na podporu.

Děkují za odpověď

Dotaz poslal/a: Lucie, 12.01.2021 19:47

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 13.01.2021 11:02 napsal/a:
 

Dobrý den,

V dotazu neuvádíte, jak to nyní máte se zaměstnáním. Tedy jestli vám v únoru 2021 končí rodičovská dovolená (a měla byste se tedy vracet zpět do zaměstnání), nebo jestli jste aktuálně nezaměstnaná, a bude vám jenom končit rodičovský příspěvek.

Pokud jste nyní nezaměstnaná, pak je váš dotaz bezpředmětný. Po skončení rodičovského příspěvku vám nevzniká nárok na nemocenské dávky.

Na ty byste měla nárok jenom v případě, že byste byla zaměstnaná a neschopenku (rizikové těhotenství), zahájila ještě v průběhu zaměstnání. Nebo nejpozději do 7 dní od skončení pracovního poměru.

Pokud jste nyní nezaměstnaná, pak v takovém případě byste tedy měla jít na Úřad práce. Bude vám zde vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Pokud jste byla během čerpání RP nezaměstnaná, tak bude podpora jen minimální. Vypočítá se vám na základě průměrné mzdy v ČR. V roce 2021 je to:

  • 5192 Kč za první dva měsíce (15% z průměrné mzdy)
  • 4154 Kč za další dva měsíce (12% z průměrné mzdy)
  • 3808 Kč za poslední měsíc (11% z průměrné mzdy)

Po dobu, kdy budete vedená na Úřadu práce, za vás stát bude platit zdravotní pojištění. Pokud byste nebyla na Úřadu práce a byla nezaměstnaná, tak byste si jinak musela sama platit minimální zdravotní pojištění ve výši 2052 Kč (od 1. 1. 2021).

U druhého dítěte také nebudete mít nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), ale po narození druhého dítěte, budete mít opět nárok na rodičovský příspěvek (300 000 Kč celkem, maximálně 10 000 Kč měsíčně).

Pokud jste ale nyní zaměstnaná, a končí vám rodičovský dovolená a vy byste se měla vracet zpět do zaměstnání, pak je pro vás zřejmě výhodnější být v pracovní neschopnosti. Minimálně s ohledem na to, že během neschopenky, mateřské nebo rodičovské dovolené nemůžete dostat výpověď.

Srovnávat podporu v nezaměstnanosti a nemocenské dávky je poměrně složité – je zde řada proměnných. Nemocenská po rodičovské, by se vám zřejmě počítala na základě průměrného výdělku. Prvních 14 dní je to 60% z redukovaného průměrného výdělku. Od 15 dne je to 60 – 72% z redukovaného vyměřovacího základu.

Vzhledem k tomu, že nevím nic o vaší mzdě atd., tak by to byla jen spekulace. U podpory by také záleželo na tom, jestli by se vám dala počítat na základě platu (mzdy) nebo jestli by to bylo na základě průměrné mzdy v ČR.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,