Výpověď po příliš přísném posudku závodního lékaře

Dobrý den, pracuji 5 let jako pracovník v soc. službách v domově pro lidi s mentálním  a tělesným postižením.

Teď mi po atace roztroušené sklerózy přiznali  invalidní důchod 2. stupně. Po léčbě se zdravotně cítím zase v pořádku.

V posudku lékaře OSSZ je napsáno, že jsem schopna práce, jen s podstatně nižšími nároky na tělesné schopnosti. Závodní lékař mi ale do posudku napsal, že jsem zcela pozbyla pracovní způsobilost, takže mě chtějí propustit.

Pracovala jsem na oddělení, kde jsou nejmíň postižení i na „horších“ odděleních (zvládla jsem to několik měsíců i v průběhu ataky nemoci). Pracovnice v aktivizačních dílnách mají pracovní zařazení také prac. v soc. službách, takže ani tam mne vedení nedá.

Včera jsem napsala stížnost na posudek závodního lékaře na Krajský úřad, ale až si doberu dovolenou, tak „letím“.

Je můj vyhazov oprávněný?

Děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Martina S., 04.10.2021 7:44

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.11.2021 18:34 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste dle lékařského posudku pozbyla pracovní způsobilost, tak váš zaměstnavatel má dle zákoníku práce, pouze dvě možnosti:

1) Převedení na jinou práciviz paragraf 41, zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.):

§ 41 Převedení na jinou práci

(1) Zaměstnavatel je povinen převést zaměstnance na jinou práci, 

a) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,

Současně platí:

(3) Není-li možné dosáhnout účelu převedení podle odstavců 1 a 2 převedením zaměstnance v rámci pracovní smlouvy, může ho zaměstnavatel převést v těchto případech i na práci jiného druhu, než byl sjednán v pracovní smlouvě, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.

2) Ukončení pracovního poměru výpovědíviz paragraf 52, zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.):

§ 52

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:

e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost,

Obecně platí, že zaměstnavatel nemá příliš na výběr. Je mu přímo zakázáno, aby vám přiděloval práci, kterou s ohledem na svůj zdravotní stav, nesmíte vykonávat.

Pokud je to možné, může vás zaměstnavatel převést na jinou práci, a to i na jiný druh práce, než máte sjednán v pracovní smlouvě.

Další možností je pak výpověď. Pozbytí pracovní způsobilosti, je jedním z mála důvodů pro možnost výpovědi ze strany zaměstnavatele, který je explicitně uveden v zákoníku práce.

Zaměstnavatel si dle ustálené judikatury, také může vybrat mezi výše uvedenými možnostmi, tedy mezi možností převést zaměstnance na jinou práci a právem rozvázat se zaměstnancem pracovní poměr výpovědí, a to i v případě, že jinou vhodnou práci pro zaměstnance má.

Asi jediné řešení vaší situace, je vámi zmíněné odvolání, proti lékařskému posudku. Dle příslušného zákona, máte možnost, se do 15 dnů, proti lékařskému posudku odvolat, což jste zřejmě již učinila.

Pokud ale odvolání nebude kladně vyřízeno, pak je rozhodnutí na vašem zaměstnavateli, a výpověď je jedna ze dvou možností, které zaměstnavatel má.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,