Kdo platí nemocenskou po skončení pracovního poměru?

Dobrý den,

je mi 60 let a od zaměstnavatele jsem dostala výpověď z organizačních důvodů (firma ukončuje provoz). Ukončení pracovního poměru mám 28. 2. 2022.

Dne 7. 3. 2022, mám nástup do nemocnice na dlouhodobě plánovanou operaci. Kdo mi bude vyplácet nemocenskou a na koho si mám nechat vystavit neschopenku? Anebo, by pro mě bylo výhodnější, jít marodit ještě před ukončením pracovního.

Děkuji za brzkou odpověď

Dotaz poslal/a: Vladimíra S., 04.1.2022 13:52

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.01.2022 18:30 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na nemocenské dávky během pracovní neschopnosti, vzniká nárok i po skončení pracovního poměru. Pouze ale v případě, že pracovní neschopnost (neschopenka), zahájena do 7 kalendářních dní, od ukončení zaměstnání.

Pokud vám má pracovní poměr skončit 28. 2. 2022, a začátek neschopenky budete mít od 7. 3. 2022, pak byste ještě měla mít nárok na nemocenské dávky (pokud by to bylo jen o den později, pak by už nárok nebyl).

Musíte ale počítat s tím, že pokud je pracovní neschopnost zahájena až po skončení zaměstnání, tak dostáváte nemocenské dávky až od 15 dne neschopenky. Za prvních 14 dní pracovní neschopnosti nic nedostanete.

Během prvních 14 dní pracovní neschopnosti, vám platí náhradu mzdy za nemoc zaměstnavatel. Ten ale platí tuto náhradu mzdy, jen v době kdy jste zaměstnancem. Pokud je pracovní neschopnost zahájena až po skončení zaměstnání, pak už vám zaměstnavatel nic neplatí.

Čistě z finančního pohledu, by pro vás bylo nejvýhodnější, aby vaše pracovní neschopnost započala nejpozději 15. 2. 2022. Pak byste měla za 15. 2. až 28. 2. 2022 nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. A od 1. 3. 2022 byste měla nárok na nemocenské dávky od státu.

To, že by vám v takovém případě skončil pracovní poměr v průběhu neschopenky, by nemělo žádný negativní dopad. Pracovní neschopnost může pokračovat i po skočení zaměstnání. Nic by se pro vás neměnilo.

Nemocenské dávky od 15 dne vám platí stát, resp. příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení. Pracovní neschopnost (neschopenku), ale i po skončení zaměstnání řešíte primárně se svým bývalým zaměstnavatelem. Ten by měl na OSSZ předávat příslušné podklady, které jsou potřeba k výpočtu nemocenských dávek.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,